2025 helyett csak 2027-ben állítja le a vállalat a Business Suite csomag, és benne az ERP támogatását.

Meghosszabbítja két évvel az SAP a Business Suite 7-es csomagjának támogatását. A csomagot az eredetileg meghirdetett 2025-ös határidő helyett 2027-ig használhatják a vállalatok, valamint további három évig vásárolhatnak hozzá kiegészítő támogatást – jelentette be tegnap a német vállalat.

A bejelentés a csomag minden core alkalmazására vonatkozik (ERP 6.0, CRM 7.0, Supply Chain Management 7.0, a Supplier Relationship Management 7.0). 2028-tól azonban már csak felárért lehet igénybe venni a kiterjesztett támogatást, és ez idő alatt az ügyfeleknek át kell állniuk S/4HANA-ra – írja a vállalat közleménye.

Az SAP a bejelentés ellenére nem kíván lemondani arról a stratégiájáról, hogy ügyfeleit minél gyorsabban átterelje az új rendszerre. Az S/4HANA-t azzal is igyekszik vonzóbbá tenni, hogy arra 2040-ig vállal támogatást.

Közel 14 ezren már átálltak

A Business Suite csomag támogatásának 2025-ös leállítását több ügyfél is nehezményezte – írta a Reuters A német nyelvű felhasználókat tömörítő DSUG (Deutschsprachige SAP-Anwendergruppe) szerint egy a vállalatok működését mélyen meghatározó rendszernél, mint amilyen az SAP is, túlságosan rövid az idő egy ilyen komoly átállás levezénylésére. Az átállás ugyanis nem csupán migráció egy új verzióra, hiszen egy alapból újraépített rendszert kell bevezetni.

Erre Pintér Szabolcs, az SAP Magyarország ügyvezető igazgatója is utalt tavaly a Bitportnak adott interjújában. Mint mondta, az átállás egyfelől lehetőség a szervezetnek a folyamataik újragondolására, de plusz feladatokat is ró rájuk, például bizonyos hozzáfejlesztéseket biztosan újra kell írni.

Most egy belső vállalati interjúban Michael Kleinemeier, a digitális üzleti szolgáltatások üzletág egyik vezetője épp ezzel indokolta a hagyományos ERP támogatásának meghosszabbítását. Mint mondta, az S/4HANA-ra való áttérés nem csupán technikai kérdés, lényegében újra kell gondolni vállalatoknak a működésüket, szabványosítani kell a folyamataikat, észszerűsíteniük kell az ERP-hez kapcsolódó rendszereiket stb. Ezek nehéz döntések, melyekre hosszabb időt kell hagyni.

Az SAP persze elsősorban az átállás előnyeit hangsúlyozza, például hogy az S/4HANA bevezetésével egyszerűbbé válik a mesterséges intelligenciával támogatott automatizálás.

Megpróbálják összehozni a stabilitás az innovációval

Eddig világszerte 13 800 SAP-ügyfél kezdte meg az átállást. A DSAG felmérése szerint a német nyelvű országokban a cégek fele tervezi, hogy a következő három évben, tehát még az eredeti 2025-ös határidő előtt átáll S/4HANA-ra, míg az amerikai felhasználókat tömörítő ASUG (Americas' SAP Users' Group) szerint Amerikában gyakorlatilag nincs olyan ügyfél, amely ne készülne erre.

Kleinemeier az interjúban azt is hangsúlyozta: a húszéves támogatási időszak nem mond ellent az üzleti környezet felgyorsult változásának; azaz a stabilitásért cserébe nem kell feláldozni az innovációt. A tervek szerint a jövőben felmerülő üzleti igényeket kiszolgáló funkciókat rendszerfrissítéseken keresztül kapják meg az ügyfelek.

Piaci hírek

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.