A keresőtrendekről szóló, három évre visszamenő információ a járvány terjedésének feltérképezésében segítené a hatóságokat és a kutatókat.

A Google szerdán egy nagy csomó adatot tett elérhetővé azokkal a webes keresésekkel kapcsolatban, amelyek a koronavírus-fertőzés tüneteivel állnak összefüggésben. Ez több mint 400 olyan keresőkifejezést ölel fel az elmúlt három évből amelyek a betegség különféle jeleihez, szimptómáihoz és általában az ahhoz kapcsolódó közérzethez rendelhetők, és első körben az Egyesült Államok területéről származó kérdéseket összesíti idő és hely szerinti bontásban. Az anonimizált adatkészlettel a Google azt a munkát próbálja segíteni, amelyeket az egészségügyi hatóságok és kutatók végeznek a járvány terjedésének feltérképezésében.

A vállalat nem egyszerűen a keresések számának változását mutatja be, hanem a vonatkozó blogbejegyzése szerint úgy próbál trendeket meghatározni, hogy egy százas skála értékeivel normalizálja a megfelelő kifejezéseket, és a Google Trends működéséhez hasonlóan ábrázolja a kiugrásokat. Az azt is jelenti, hogy az adatok nem tartalmazzák az egyes kereséseket, de a tünetek és kondíciók szerint segítenek pontosan meghatározni azok eloszlását és volumenét, lehetőséget adva az összehasonlításra is a járvány felbukkanása előtti állapotokkal.

Sok mindent kiolvasnának a keresésekből

Ahogy más területeken, úgy az emberek az egészségi állapotukkal kapcsolatban is gyakran fordulnak legelőször az internetes keresőkhöz, az ilyen összefüggéseket pedig már korábban is igazolták például a betegség tüneteire utaló kulcsszavak szaporodása és a halálozási statisztikák, sőt a "szuperterjesztőnek" nevezett események és rendezvények között. A járvány orvosi vonatkozásai mellett természetesen a gazdasági vagy társadalmi jellegű jatások feltérképezése és előrejelzése is fontos, ebben pedig ugyanilyen hasznos eszköz a keresési trendek elemzése.
 

forrás: blog.google/technology/health


Néhány nappal ezelőtt számoltunk be a Microsoft egyik hasonló projektjéről, amely ilyen értelemben segítene felmérni az egyes járványügyi döntések következményeit az érintett közösségekben. Az általuk fejlesztett keretrendszer a Bing keresőben zajló felhasználói interakció értelmezésével értelmezné a fizikai, pszichológiai és gazdasági-szociális szükségletek alakulását, ami egyelőre 14 hónap, illetve 35 millió webes keresés és a földrajzilag hozzájuk kapcsolódó 36 ezer irányítószám elemzésével ad képet az egyes folyamatokról.

A Google közleménye a vállalat egészségügyi ágazatának egyik vezető kutatóját idézi, aki szerint a keresési trendek adatainak tanulmányozása korábbi és sokkal pontosabb indikációt biztosíthat a járvány (újra) kitöréséről az ország különböző részeiben. Ezt azért is tartja különösen lényegesnek, mert a most kialakult helyzetben a járvány terjedésének másodlagos egészségügyi következnényeivel is foglalkozni kell, tekintettel az emberek általános közérzetének változására és az ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenné válására.

Az influenzával nem igazán jött össze

A "COVID-19 Search Trends symptoms data set" közzététele egyébként a Google Cloud egy átfogóbb, COVID-19 Public Datasets nevű programjának a része, amit a társaság idén nyáron indított el, párhuzamosan azzal az együtműködéssel, amelyet a Harvarddal folytat a COVID-19 predikciós modellek kidolgázására. Ebben mások mellett a Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering (JHU CSSE) publikus adatkészletei, a Világbank globális egészségügyi adatai vagy az OpenStreetMap információi is szerepelnek, amelyeket a Google Cloud ingyenesen tárol és tesz elérhetővé.

A koronavírus-fertőzésekkel összefüggő keresési statisztikák egyelőre angol és spanyol nyelven állnak rendelkezésre, de a későbbiekben ez bővülhet, mint ahogy az USA-n kívül azoknak az országoknak a listája is, amelyek megfelelnek bizonyos (egyelőre nem definiált) küszöbértékeknek a felhasználók személyes adatainak védelmében. Ez utóbbit az úgynevezett differential privacy eljárással erősítik, véletlenszerű zajjal egészítve ki a felhasználói információkat, gyakorlatilag lehetetlenné téve az egyes felhasználók beazonosítását.

Bár a két esetet nem feltétlenül érdemes egymáshoz hasonlítani, azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a Google korábban már az influenza vonatkozásában is próbálkozott ilyen típusú elemzésekkel. A 2008-ban indított Google Flu Trends ugyancsak a keresési aktivitásból próbált trendeket azonosítani a betegség terjedésében, a projektet azonban 2015-ben elkaszálták, miután az rendszeresen és igen nagy mértékben túlértékelte az influenzajárványok prevalenciáját.

Közösség & HR

Az Amazon is elindítja saját cloudos játékplatformját

Az Amazon Luna többek között a Google Stadiának törhet majd némi borsot az orra alá. A frissen bejelentett streaming szolgáltatás nagy előnye lehet, hogy 2014 óta házon belül van a Twitch is.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.