A Microsoft a kereső felhasználásából nyert információból próbál egyre részletesebb képet festeni a társadalomra nehezedő szociális és gazdasági nyomásról.

A világjárványban természetesen nem csak az orvosi, de azok a gazdasági vagy társadalmi jellegű kutatások is nagyon fontosak, amelyek segítenek felmérni vagy előrejelezni az egyes döntések következményeit az érintett közösségekben. A Microsoft kutatói ehhez fejlesztettek ki egy keretrendszert, amely a Bing keresőben zajló felhasználói interakció értelmezésével lehetőséget nyújt az emberek fizikai, pszichológiai és gazdasági-szociális szükségleteinek feltérképezésére.

Ez az első körben 14 hónapot, illetve 35 millió webes keresést és a földrajzilag hozzájuk kapcsolódó 36 ezer irányítószámot jelenti, ami alapján a Microsoft igazolva látja, hogy a törekvés exponenciálisan megnövekedett az alapvető szükségletek kielégítésére, míg az ezen túlmutató törekvések aránya hasonló módon lecsökkent. Ezek szerint a trendeket egyértelműen le lehet vezetni az online keresésekből, amiben nincs semmi meglepő, de a MS analitikája elvileg sokkal részletesebb képet ad az egyes folyamatokról.

A kutatásról a Venture Beat magazin mesterséges intelligenciával foglalkozó melléklete is beszámolt, nagy vonalakban bemutatva a rendszer működését. Ennek alapján a Maslow-piramis elmélete alapján 5 fő- és 79 alkategóriába sorolták az emberek szükségleteit, kezdetnek pedig egy 2019-2020-as anonimizált adatkészletet használtak, amelyben az URL-paramétereket vagy a találatok lekattintását vizsgálták az idő és az irányítószám szerint meghatározott elhelyezkedés függvényében.

Egyre értelmesebben dolgoznák fel az információt

Ez az adatkészlet a legalább havi száz kereséssel földrajzi kódok 86 százalékát fedte le az Egyesült Államok területén, a rendszer pedig automatikusan besorolta a kereséseket az önmegvalósítás, a kognitív szükségletek, a társas és szociális igények, a biztonság és a fiziológiai szükségletek kategóriájába, külön indexelve az igények kielégítésére való törekvéseket vagy a hiány kifejeződését. A minta 9-10 százaléka, több mint 3 millió keresés esett ezekbe a tárgykörökbe, visszatükrözve azok szezonális vagy akár heti jellegű váltakozását is.

A kutatók a fiziológiai és a biztonsági területen a járvány előtti bázishoz képest az érdeklődés jelentős növekedését tapasztalták március közepétől és április közepéig, amit jól jellemez, hogy a leggyakoribb 12 alkategóriából 11 esett erre a két osztályra. Bár a vécépapírról vagy stimulánsokról szóló keresések már júliusban tetőztek, a munkanélküli-ellátással vagy az élelmiszersegélyekkel kapcsolatos keresések még mindig nem normalizálódtak, értve ez alatt a március előtti szinteket.

A hangulatot emellett megmutatja, hogy az önmegvalósításhoz sorolt keresések a korábbi szint harmadára olvadtak, és nem csak a képzéseet, de még az álláslehetőségeket is harmadával kevesebbet kutatták a felhasználók. Ezek az arányszámok a Microsoft szakemberei szerint segítenek pontosan belőni, hogy a társadalom és az egyes közösségek mekkora szociális és gazdasági nyomást viselhetnek el, és az elemzés megmutatja, hogy a legsebezhetőbb rétegek hol kerülnek különösen kiszolgáltatott helyzetbe.

Ide tartozik, hogy a vállalat még a májusi Build 2020 konferencián mutatta be részleteiben az AI at Scale kezdeményezését, amelynek keretei között szuperszámítógépes infrastrukturális háttérrel alkalmazná a természetes nyelvek feldolgozásának eszközeit a Microsoft applikációiban, szolgáltatásaiban és menedzselt termékeiben. Ez a Bing keresőre nézve is fejlődést jelentene kérdések közvetlen megválaszolása vagy a képkeresés tekintetében, ami a gyakorlatban például olyasmit jelent, mint az "ehetnek-e a kutyák csokoládét" kifejezést azonnali értelmeznése annak legvalószínűbb jelentése, az "ártalmas-e a kutyáknak a csokoládé" keresés szerint.

Közösség & HR

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.