Újra odébb tolták a digitális piacokról szóló uniós szabályozás végrehajtásának tervezett határidejét, így mindent figyelembe véve csak másfél év múlva kell izgalmakra számítanunk.

Az Európai Unió 2023 tavaszán kezdené meg a digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) végrehajását – közölte Margrethe Vestager, az Európai Bizottság alelnöke a Versenyhatóságok Nemzetközi Hálózatának (ICN) múlt heti konferenciáján. A big tech vállalatok visszaszorítását célzó trösztellenes szabályozás a korábbi nyilatkozatok alapján akár idén októbertől életbe léphetett volna, bár az eseményről beszámoló TechCrunch azt is hozzáteszi, hogy Vestager szerint az uniós hatóságok az első bejelentések beérkezésekor már készen állnak majd a fellépésre.

A DMA-nak megfelelően ugyanis a kapuőröknek, vagyis a 75 milliárd eurónál magasabb piaci kapitalizációval és legalább 45 millió felhasználóval működő platformoknak három hónap áll rendelkezésükre, hogy bejelentsék státuszukat a Bizottságnak, az EU megerősítése pedig további két hónapot vesz igénybe. Ebből a várakozási időszakból, figyelembe véve a DMA késedelmes életbe lépését, a lap szerint az is következik, hogy 2023 végéig nemigen kerül sor a big tech és az Unió nagyszabású összecsapásaira.

Ezt sem fogják elkapkodni

Az új szabályozás mindenesetre lehetőséget ad majd rá, hogy Brüsszel az előző pénzügyi évben elért globális forgalmuk 10 százalékáig terjedő bírságokat szabjon ki mindazokra a technológiai multikra, amelyek megsértik a DMA szabályait. Ez ismétlődő jogsértés esetén elméletileg 20 százalékra is emelkedhet, ami még a korábbiakhoz képest is elképesztő összegű büntetéseket helyez kilátásba. Itt azonban mág mindig nem tartunk: Vestager szerint most egy izgalmas új fejezet, az előkészítő munka következik, elsősorban új struktúrák létrehozásával a Bizottságon.

A DMA életbe lépéséig embereket kell felvenniük, elő kell készíteniük az informatikai rendszereket, aprólékosan ki kell dolgozniuk az eljárásokról szóló jogi szövegeket és a bejelentési űrlapokat. Vestager most arról beszélt, hogy mindenki ezekkel az előkészületekkel van elfoglalva, a DMA végrehajtásának kezdetét pedig azért kellett kitolni, hogy több idejük maradjon a felkészülésre. A TechCrunch ugyanakkor arra is felhavjí a figyelmet, hogy ez könnyen a bírálatok forrásává is válhat, ha az EB emiatt nem foglalkozik megfelelően a mostantól a DMA törvényerőre emelkedéséig előforduló súlyos jogsértésekkel.

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.