Az amerikai vállalat októberben zárult 2021-es üzleti évének eredményei alapvetően egészséges folyamatokról árulkodnak, de a befektetőket így is sikerült elbizonytalanítani.

Az egykori nagy HP-tól a vállalati szegmenst megöröklő Hewlett Packard Enterprise tegnap tette közzé 2021-es üzleti évének, illetve az október végén zárt negyedik periódusának részletes eredményeit.

Hozták az elvártat

Az utolsó három hónap során a cég 7,4 milliárd dollár forgalmat ért el, az egyszeri tételektől megtisztított nettó profit pedig 52 centre jött ki részvényenként. Mindkét adat némileg meghaladja az előzetes szakértői becslések szintjét, utóbbiak 7,38 miiliárd dollárt és 48 centes tiszt nyereséget vetítettek előre.

A bevétel mindössze 2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi teljesítményt, ami ráadásul szinte kizárólag a cég számára kedvezően alakuló devizaárfolyam-változás számlájára írható. Ennek ellenére a javuló profitabilitási mutatóknak köszönhetően visszaigazolódni látszik a menedzsment törekvése, miszerint a cég portfólióját a nagyobb nyereséggel kecsegtető, jellemzően szolgáltatásként igénybe vehető termékek felé kell eltolni.
 

A HPE 2021-es üzleti évének főbb számai (forrás: HPE)

 

Az októberben zárt teljes üzleti év során a cég 27,8 milliárd dollárt forgalmazott, ami meglehetősen szerény, 3 százalékos növekedést jelent (ebből 2 az árfolyamváltozásnak köszönhető). Az egyszeri tételektől megtisztított üzemi eredmény és a profit azonban egyaránt látványosan, 25-27 százalékkal javult.

A céget tavaly tavasz óta gyakorlatilag kézivezérlő Antonio Neri a számok kapcsán kiemelte, hogy jól haladnak a cég "as-a-service" irányba állításán. Utóbbit mutatja, hogy a HPE szolgáltatásként kínált termékeire leadott aktuális rendelésállomány több mint a duplája a tavaly ilyenkor mért szintenk.

Nem bíznak a folytatásban

Ami a jelent és a közeljövőt illeti, a vezetőségnek már nem sikerült mindenben megfelelni a szakértők által támasztott "igényeknek". A menedzsment a teljes évre vonatkozó részvényenkénti profitcélját 1,96 és 2,1 dollár közé lőtte be. Ez csak egy kicsivel szerényebb terv, mint az elemzők által belőtt 2 dollár 2 cent, ugyanakkor nem sokkal haladja meg a most elért nyereségszintet.

Ennél is jobban zavarhatták a befektetőket a 2022 első üzleti negyedéveként funkcionáló, éppen zajló három hónapos periódussal kapcsolatos vezetői jóslatok. Itt az egy részvényre jutó profitot 42 és 50 cent közé várja a menedzsment, aminek középértéke szemmel láthatóan gyengébb, mint a szakértők által megjelölt 49 cent.

Talán ezért is alakult rosszul a társaság papírjainak sorsa a gyorsjelentés nyilvánosságra kerülését követően. A részvények a zárás utáni kereskedésben nagyjából 4 százalékot vesztettek értékükből. Igaz, mindezzel együtt sem lehet ok panaszra, hiszen a HPE-papírok január elején még 11,5 dollárt értek, miközben a mostani csökkenés után is még 14 felett jegyzik azokat.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.