Egy New York-i startup még egy lépéssel továbbgondolta a függőleges beltéri gazdálkodást, és egy szoftverre bízta a dolgozók irányítását.

Ma már senkinek sem kell bemutatni a negyedik ipari forradalom munkahelyeket felszámoló és új állásokat teremtő folyamatait, ezekről legalábbis mindenki hallott. Más kérdés, hogy még a döntéshozók sem feltétlenül értik, hogy a mesterséges intelligencia vagy a robotizáció fejlődése egyáltalán nem azt jelenti, hogy a gyártóipar lesz a munkahelyteremtés motorja – ráadásul most először fordul elő, hogy az új munkahelyek elfoglalása nem lehetséges a korábbi képességekkel.

A Világgazdasági Fórum nemrég tett közzé egy előrejelzést, amelynek alapján a jelenleg is zajló változások 133 millió munkahelyet teremthetnek majd világszerte, miközben 75 milliót szüntetnek meg. A prognózis 300 nemzetközi nagyvállalat vezetőinek és szakembereinek bevonásával készült, a szervezeteket pedig 12 iparágból válogatták ki; ennél is jobban hangzik, hogy az összesen 15 millió munkavállalót reprezentáló társaságok a globális GDP nagyjából 70 százalékáért felelősek.

Mindez persze csak akkor lehet igaz, ha az emberi munkaerő az új környezetben is használható marad, hiszen biztosra csak a régi állások felszívódását vehetjük. Az MI technológiák és a robotizáció ugyanis nem az emberi kompetencia kiváltására, hanem kiegészítésére való. Ennek feltétele viszont az, hogy az emberi kompetencia terjedjen tovább a könnyen automatizálható tevékenységeknél, nem beszélve a kreativitásról és a rugalmasságról, ami biztosítani fogja a még nem is létező állások gyors elfoglalását.

A mezőgazdasághoz már mezőre sincs szükség

A technológia számos területen, így a mezőgazdaságban is úgy növeli a hatékonyságot, hogy közben még tovább csökkenti a szükséges munkaerő létszámát – sőt új belépőkről is olyan új képességeket feltételez, mint amilyenek például az informatikai ismeretek. A Bloomberg Next Jobs (kb. a jövő állásai) című sorozatában szerepelt már profi játékos, drónoperátor és génsebész is, nemrég pedig egy New York-i mezőgazdasági startup vállalkozást mutatott be.

A Bowery Farming nevű cég nem csak amiatt különleges, hogy épületek belsejében, emeletes elrendezésben termeli a növényeket. Ez a koncepció már gyakorlati szemponból is jó évtizedes múltra tekint vissza, és a tömeges adaptációtól még messze van ugyan, de már nagy csomó riportot olvashattunk a régi raktárépületekben kialakított vertikális gazdaságok sikereiről. A Bowery viszont ennél is továbbmegy egy lépéssel, és a munka irányítását is rábízza egy öntanuló gépi algoritmusra.
 

Emeletes salátaföld (a képek forrása: boweryfarming.com)


A Whole Foods Marketet kiszolgáló startup, amelybe egyébként más Szilícium-völgyi befektetők mellett a Google is beszállt, állítólag adott alapterületre vetítve több mint százszor hatékonyabb termelést folytat a hagyományos farmokhoz képest. Az egyelőre fejes salátával, leveles káposztával és borsmustárral foglalkozó startup eredményei vagy előnyei közé tartozik a húszszor alacsonyabb vízigény (szintén a tradicionális mezőgazdasághoz mérve) vagy a szezonalitás kiküszöbölése, a 365 napos termelés is.

Tulajdonképpen egy számítógépnek jelentenek

Mindezt az automatizálás egyre magasabb szintje támogatja, ehhez pedig hozzájárul az a fejlett analitika, amelynek révén a folyamatokat irányító rendszer ma már hatékonyabban gondozza a növényeket egy veterán földművesnél is. A New Jersey ipari parkban működő létesítményt ugyanis a cég saját fejlesztésű, öntanuló szoftvere irányítja, és az emberi alkalmazottak feladatait is ez osztja ki, miután az összegűjtött szenzoradatok tömegét kiértékelve meghozza a fontosabb döntéseket.

A szóban forgó alkalmazottakat a Bloomberg riportja szerint nem igazán zavarja, hogy tulajdonképpen mindenben egy gép utasításait követik – főleg, hogy fizetésük is felette van az amerikai mezőgazdasági munkások medián bérének, és azon sem kell sokat gondolkodniuk, hogy jól teszik-e, amit éppen tesznek. Annak viszont a tudatában vannak, hogy az állásuk nem betonbiztos, hiszen a Bowery folyamatosan kutatja, hogyan tudná automatizálni az egyelőre még emberi beavatkozást igénylő feladatokat.

A lap beszámolója a Massachusettsi Műszaki Egyetem egyik professzorát is megszólaltatja, aki szerint előbb-utóbb minden olyan feladat az automatizálás célkeresztjébe kerül, amely nem igényel emberi kreativitást vagy speciálisan emberi képességeket, például fejlett interperszonális készséget. Ennek érelmében a Bowery alkalmazottainak is azt javasolja, hogy 10-15 évnél ne számítsanak többre a hi-tech gazdaságban, legalábbis a jelenlegi munkakörüket tekintve.

Közösség & HR

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.