Egy három éve alapított, natív felhős alkalmazásokat fejlesztő cégért, a Banzai Cloudért a Cisco jelentkezett be.

Bejelentkezett a natív felhős alkalmazásokat fejlesztő Banzai Cloud Zrt.-ért a Cisco. A  nagyvállalati ügyfélkörnek hibridfelhős rendszerekhez Kubernetes-alapú kulcsrakész megoldásokat készítő magyar startupot mindössze 2017-ben alapították. Az átalakulásban lévő hálózatieszköz-gyártó többek között azért tartja vonzó célpontnak, mert a Banzai Cloudnak nagy tapasztalata van a felhőalapú alkalmazásfejlesztésben, valamint a felhős alkalmazások skálázásában. Szintén erényeként emelte ki a Cisco közleménye, hogy a magyar cég aktív tagja a nyílt forráskódú közösségnek: szponzorokként, közreműködőként és fenntartóként is számos open source projektben vesznek részt.

A Ciscónak ez rövid időn belül a második felhős felvásárlása. Október elején az izraeli Portshift nevű, felhőalapú biztonsági megoldásokat fejlesztő céget vásárolta fel 100 millió dollárért. A Banzai Cloud felvásárlása azért is figyelemre méltó, mert a Cisco Közép-Kelet-Európában nem túl aktív felvásárlóként. Legutóbb 2013-ban vásárolt fel egy prágai biztonsági céget, a Cognitive Securityt, amely az elsők között kezdett el mesterségesintelligencia-alapú hálózatbiztonsági megoldásokkal foglalkozni.

Nem tudni, mennyiért, de sokért

A Banzai Cloud egyik alapítója, aki a cégben az éceszgéber szerepet is betöltötte, az a Mátyás János, aki már túl van egy jelentős exiten. Az EPAM egykori vezető fejlesztője egy kollégájával alapította a bigdata-megoldásokra szakosodott Sequence IQ nevű cégét, amit 2015-ben, alig egy évvel azután, hogy Mátyásék befektetéshez jutottak, 10 millió dollárért vásárolt fel a Hortonworks (amely 2018-ban egyesült a Clauderával).

A magvető pénzt is ugyanaz a Thomas Howells adta a a Banzai Cloudhoz, aki Mátyás János korábbi cégét is segítette. És az exit is ugyanolyan gyors volt. A Sequence IQ lényegében az első komolyabb befektetés után egy évvel, a Banzai Cloud két évvel kelt el. Utóbbi cégben egyetlen befektetési körben, 2018-ban 2,5 millió dollár tőkét vontak be. Az összeget a FastVentures, az Euroventures és a konzorciumot vezető, az OTP Csoporthoz tartozó Portfolion adta össze.

Ami a gyors exitet illeti, erről Thomas Howells azt mondta a Forbesnak, hogy hosszabb befektetési időszakra számítottak, ráadásul a cégnek kezdett nagyon jól menni. Az, hogy ennek ellenére elfogadták a Cisco ajánlatát, azt jelenti, hogy az amerikaiak minden érdekelt félnek kedvező ajánlatot tettek. A vételár ugyan nem nyilvános, de a Forbes a Cisco hasonló felvásárlásaiból és a Banzai Cloudba eddig beletett pénzek nagyságából arra következtet, hogy nagyságrendileg 45 millió dollárt fizethet a Cisco.

Az ügylet a jövő év második negyedévében zárulhat le a megfelelő hatósági jóváhagyásokkal. Erre a a felvásárlásra is vonatkozik ugyanis az a tavasszal elfogadott jogszabály, amely szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is áldását kell adnia a külföldi tulajdonszerzésekre, ha azok stratégiai ágazatban történnek.

Közösség & HR

Kétfaktoros azonosításra vált a Google

A cég a jelszavak világnapján jelentette be, hogy hamarosan automatikus beállítássá válik a felhasználóknál a lényegesen nagyobb biztonságot jelentő kétfaktoros azonosítás.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.