A világépítős Minecrafthoz köthető Mojang került a redmondiak fókuszába.
Hirdetés
 

A Bloomberg és a The Wall Street Journal is úgy értesült, hogy a Microsoft előrehaladott tárgyalásokat folytat a Minecraft fejlesztőjének, a Mojang AB megvásárlásáról. Az indie (független) játékpiac egy emberként kiáltott fel a hír hallatán, hiszen ezzel az aktuális trendektől teljesen elrugaszkodó, mégis hatalmas sikereket arató Minecraft egy nagyvállalat kezébe kerülne.

Szokatlan célpont

A cégek képviselői egyelőre nem nyilatkoztak a témában, így az is megerősítésre vár, hogy a MS két milliárd dollárt fizetne a mindössze négy éves stúdióért. A Steve Ballmert váltó Satya Nadella hivatalba lépése óta ez lenne a legnagyobb horderejű felvásárlás a cég életében és óriási meglepetést okozna, hiszen a meghirdetett mobil és felhő alapú üzletpolitikával csak nehezen összeegyeztethető a retro grafikával rendelkező, építgetős játék fejlesztőjének megszerzése.

Nyilvánvalóan a Microsoft már csak az Xbox révén is közel áll a játékiparhoz, mégis egy olyan céggel, illetve annak vezetőjével kötne üzletet, aki korábban az össze létező fórumon élesen kritizálta a redmondi vállalatot. A svéd Markkus Persson többször kinyilvánította nemtetszését a Windows 8 miatt, mivel véleménye szerint az operációs rendszer végtelenül rossz platform az indie játékok számára.

Éppen ezért meglepő fordulat az, hogy a lapok szerint mégis Persson volt az, aki felkereste a Microsoftot és az iránt érdeklődött, hogy milyen lehetőségek lennének a stúdió értékesítésével kapcsolatban. A Mojangnak egyébként nem fut rosszul a szekért, tavaly 100 millió dolláros nyereséget produkáltak, éppen ezért kissé erősnek tűnik a megszellőztetett 2 milliárd USD. Emellett   a mindössze 40 embert foglalkoztató cég sem tipikus célpontja a befektetésnek, hiszen a nyereséget eddig ugyan mindig visszaforgatták az újabb játékokba, de ezek közül egy sem ért el akkor népszerűséget, mint a Minecraft.

Tűz és víz (és bányászat)

Persson 2009-ben, a King.com játékfejlesztő cégnél dolgozva alkotta meg a Minecraft világát, ami 2010-ben jelent meg elsőként, de akkor még csak böngészőben volt elérhető, illetve játszható. A trendi, csúcsgrafikát felvonultató címekkel ellentétben a Minecraft vállaltan pixeles, egyszerű megjelenést választott, de nem csak ez, hanem a szabad, kötetlen világa és az ott építhető, létrehozható épületek, városok is sokat dobtak a népszerűségén.

Annyira beütött a játék, hogy 2011 áprilisára már 1,75 millió darabot adtak el belőle, aminek köszönhetően az összes fontos platformra, konzolra, mobilra megjelent egy-egy verzió. A terjeszkedés és a siker ezután csak fokozódott, idén júniusra 54 millió eladott példánynál jár a Mojang, a toplistákon pedig csak olyan, A listás címek előzik meg, mint a PS3 exkluzív The Last of Us.

Mindezek miatt nem véletlen, hogy a játék rajongói aggódnak a Minecraft jövője miatt, bár az a hír járja, hogy a MS a felvásárlás után is engedélyezni fogja a konkurens rendszerekre való megjelenést. A Bloomberg munkatársai úgy tudják, hogy már közel a két cég közötti megállapodás, aminek eredményét valószínűleg jövő héten ismerhetjük meg részletesebben.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.