Ha igaznak bizonyulnak a lapértesülések, durván beszűkülhet a félvezetőgyártásnál külföldi behozatalra szoruló kínai vállalatok mozgástere.

Ha még nem kavartak volna elég vihart az amerikai kormányzat kínai cégeket sújtó, exportra és importra egyaránt kiható rendelkezései, küszöbön egy újabb komoly csapás a távol-keleti nagyhatalom expanziós törekvéseire. 

Engedelmes japán cégek

A Reuters friss értesülései szerint ugyanis a félvezetőgyártáshoz szükséges alkatrészek globálisan harmadik legjelentősebb szállítója, a japán Tokyo Electron beszünteti termékei értékesítését azon kínai vállalatok felé, amelyek szerepelnek az amerikaiak feketelistáján.

Mindez egyelőre nem hivatalos, de a neve elhallgatását kérő magas rangú menedzser világossá tette, hogy eszük ágában sincs szembe menni az amerikai döntéssel. Számukra az a legfontosabb, hogy a tengerentúli szereplők megbízható partnerként, fair játékosként tekintsenek rájuk.

Az biztos, hogy a Tokyo Electront lényegesen régebbi és erősebb szálak fűzik az Egyesült Államokhoz, mint az utóbbi évtizedben látványosan felfutó kínai gazdasághoz. A japán vállalat ugyanis több mint félszáz éve szállít alkatrészeket amerikai cégek számára.

A Reuters úgy tudja, a félvezetőgyártásban érdekelt más japán szereplők is minimum mérlegelik egy hasonló lépés meghozatalát. A döntést ugyanakkor igyekeznek politikai szinten is előkészíteni azzal, hogy folyamatosak az egyeztetések az illetékes japán minisztériummal. A források szerint a minisztériumtól nem érkezett egyértelmű utasítás az ügyben, de a cégek láthatóan tisztában vannak vele, milyen hosszú távú (negatív) következményei lehetnek annak, ha most az amerikai beszállítók helyére lépve bővítenék jelenlétüket Kínában.

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak!

Ha a japán termékekről is le kell mondani, Kínának egyre kisebb mozgástere lesz abban, hogy saját erőből készítsenek félvezetőket. Az amerikai rendelkezések miatt legtöbbet szenvedő Huawei esetében például már korábban kiderült, hogy a brit ARM is beszünteti a szállításait. (Az európai gyártó egyébként a japán SoftBank tulajdonában van.) Igaz, a csipgyártás tekintetében piacvezető Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) egyelőre folytatja a partnerséget a Huawei-jel.

A kínai kormányzatnál egyébként is kiemelten fontosnak tartják a félvezetőket, ezért korábban határozat is született arról, hogy az országnak 2025-re legalább a kereslet 70 százalékát belföldi forrásból kell biztosítani. Ettől jelenleg azonban nagyon messze vannak, ráadásul az amerikai, európai és japán vállalatok megoldásai egyelőre lényegesen fejlettebbek. Becslések szerint a ma használt kínai félvezetők mindössze hatodát állítják elő az országban.

Piaci hírek

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.