Meglepően kevésből össze lehet rakni egy, a jelenlegieknél is nagyobb teljesítményű szuperszámítógépet.

Egyéni szemszögből nézve persze horribilis összegnek számít 175 millió dollár (átszámítva közel 50 milliárd forint), de ha egy nagyobb szervezet irányából tekintünk rá, mindjárt nem tűnik kifizethetetlennek. Például Japán könnyen meg tud finanszírozni egy ekkora befektetést – és meg is fog, számolt be a BBC a felkelő nap országának Kínával szembeni legújabb rivalizálásáról.

"Jelenleg nincsen ennél gyorsabb gép"

Az AI Bridging Cloud névre keresztelt masina ugyanis a tervek szerint át fogja venni a stafétabotot a jelenleg legerősebbnek tartott szuperszámítógéptől, a kínai Sunway TaihuLight Systemtől. Utóbbi 93 petaflops teljesítményre képes, ezzel szemben a japánok egy 130 petaflops számítási kapacitással bíró gépet dobnának össze. És még úgy is vezetők maradnának szuperszámítógépükkel a szamurájok leszármazottai, hogy ha a kínaiak bővítenék a Sunway TaihuLight Systemet: ennek elméleti maximuma 125 petaflops-nál tetőzik.

Az AIBC a japánok várakozása szerint még a következő év vége előtt üzemképes lesz. Mihelyst működni kezd, hatalmas adatkészletek elemzésével fog foglalkozni, melynek révén gyógyászati kutatásokhoz biztosít majd értékes adatokat, önműködő autók szoftverét lehet fejleszteni az előállt információkkal és a robottervezés is komoly lökést kaphat a szuperszámítógép munkába állásának köszönhetően.

Amennyire tudjuk, jelenleg nincsen ennél gyorsabb gép” – nyilatkozta Szatosi Szekigucsi (Satoshi Sekiguchi), a Japán Országos Fejlett Ipartudományi és Műszaki Intézet (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, AIST) vezetője. Az intézet felügyeli többek között az AIBC fejlesztését is, de weboldalának tanúsága szerint számos egyéb, hasonlóan grandiózus projektet is szemmel követ (ezek egyike az elektromosan vezetőképes, átlátszó műanyag csomagolás).

Gépidőt bérelhetnek majd a japán cégek az AIBC-n, ezzel az ország csökkenteni akarja az USA-tól való függőségét. Jelenleg ugyanis az ilyen nagy, számításigényes feladatok egy részéhez a helyi vállalatok az Egyesült Államokban kiépített szuperszámítógépek erejét használják fel, hasonló konstrukció keretei között.

A legjobbak legjobbjai

Az elsőséget persze akkor nem sokáig birtokolhatják a Távol-Keleten, ha valóban szolgálatba áll az IBM még júniusban bejelentett legújabb szuperszámítógépe. Ez ugyanis az ezen masinákat tömörítő lista legelejére fogja katapultálni magát. A Summit névre keresztelt, 200 petaflopos szörnyeteg a Kék Óriás ígérete szerint az Amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge-i Országos Laboratóriumában fog munkába állni, valamikor 2018 elején.

 
Szuperszámítógépek rangsora
Create your own infographics

Amint az látható, ezzel nem csak a kínaiak jelenlegi büszkeségét lökik le a trónról, de az AI Bridging Cloud számára is csupán pár hónapnyi trónbitorlást engedélyeznek majd. A legenergiahatékonyabb szuperszámítógép titulusért pedig az Nvidia jelentkezett be.

Cloud & big data

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.