Három évvel a szétválás után először tartott sajtóbeszélgetést a HPE hazai csapata.
Hirdetés
 

Nagyvállalati eszközgyártóvá vált a HPE, de sikertörténet – sarkítva így összegezhető az a sajtóbeszélgetés, amelyen cég magyar leányvállalatának vezetői számoltak be az elmúlt három év történéseiről és a vállalat üzleti koncepciójáról. A HPE és a HP Inc. 2015 őszén lezajlott szétválása óta ez volt az első alkalom, hogy a hazai cég vezetői szervezett keretek között beszéltek erről a sajtónak.

A hazai eredmények jobbak, mint a globálisak

Bár a sikert alátámasztandó konkrét számokat nem mondhatott, Szpisják Tibor kereskedelmi igazgató annyit elárult, hogy a HPE az elmúlt öt évben 80 százalékkal növelte a bevételeit, és az idei évben 20 milliárd forint fölött teljesít. (A Nemzeti Cégtár adatbázisa szerint a tavalyi naptári évben közel 24 milliárd forint volt a cég nettó árbevétele, 2016-ban pedig valamivel több mint 23 milliárd.) Azt azonban nem tudni, hogy ennek mekkora hányada jön az állami szférából. Ez már csak azért is érdekes, mert Molnár Zoltán műszaki vezető szerint ma az állami szféra nyitottabb az új megoldásokra nem kis részben azért, mert bővebben áll rendelkezésükre forrás a fejlesztésekhez.

Ami a hazai szerverpiacot illeti, a Dell erősödése ellenére Szpisják szerint a bevétel tekintetében a HPE-nek továbbra is 50 százalék fölötti a részesedése. A leszállított egységeket tekintve már más a helyzet, hiszen a HPE az olcsó, 100 ezer forint nagyságrendű szerverek piacából teljesen kiszállt – mondta a kereskedelmi igazgató.

Az év elején vezérváltáson is átesett HPE globális eredményei felemásak. Az utolsó, július 31-én zárult negyedévben elsősorban a gyengülő dollárnak köszönhetően tudott 4 százalékos növekedést elérni a bevételekben, ami az árfolyamhatást kiszűrve csak 1 százalékot jelent. Ugyanakkor a nettó profit két és félszeresére nőtt, igaz, így is alig lépte túl a 450 millió dollárt, ami még mindig elég sovány a 7,8 milliárd dollár összbevételhez képest.

A Hybrid IT divízió (szerver, tároló, adatközponti hálózati eszközök, vállalati szolgáltatások), amely összesen 6,2 milliárdot hozott, 3 százalékkal nőtt éves összevetésben, főleg a szerverpiacnak köszönhetően. A másik fő üzletág, a 2015-ben felvásárolt Aruba Networks portfóliójára épülő Intelligent Edge (pl. vállalati WLAN-megoldások és szolgáltatások) bevételei viszont 10 százalékkal nőttek, így már közel 790 millió dollárt tettek hozzá az összbevételhez.

A fő irány évek óta változatlan: hibrid IT

Ahogy az anyavállalatnál, úgy Magyarországon is az adatközponti megoldásokra és az edge computingra, valamint ezek hibrid környezetben történő megvalósítására fókuszál a vállalat. Az edge computingot a vállalat tágan értelmezi. Mint azt Szpisják Tibor mondta, a HPE minden olyan megoldást az edge computing alá sorol, ami az adatközpont és a UI (User Interface) közötti rétegben van. Az UI lehet egy mobiltelefon, de akár egy gyártósor is.

A HPE a terület fejlesztésére is komoly összegeket, négy év alatt mintegy 4 milliárd dollárt fordít. Az edge computing szerepe az, hogy a hálózat szélén lévő eszközökhöz, például a szenzorokhoz közel vigye az adatgyűjtést és -feldolgozást. (Ez a Cisco 'fog computing' koncepciójával mutat rokonságot.)

A cég egyik stratégiai iránya az úgynevezett hibrid IT egyszerűsítése. Ez az elmúlt fél évtizedben mitsem változott. A vállalat már évekkel ezelőtt egyértelműen letette a voksát a hibrid modell – az on-premise és felhős megoldások ötvözete – mellett.

Ezzel együtt az üzemeltetés is egyre nagyobb kihívást jelent. Erre az adatközponti automatizáció fokozása jelent megoldást a HPE szerint. Az autonóm működés (Zero Touch Provisioning) persze önmagában nem egyedi, az összes fontosabb hálózati és adatközponti eszközgyártó ebbe az irányba halad, ahogy az Oracle is az adatbázisával. Az autonóm működés szükségszerűen korlátokat szab az üzemeltetőnek, hiszen nem alkalmazhat ad hoc megoldásokat. Molnár Zoltán szerint a belső szakértelmük és a HPE megoldások köré épülő ökoszisztéma révén a legjobb ügyfélélményt tudja biztosítani, optimális költségek és maximális hatékonyság mellett. A vállalat arra törekszik, hogy az adatközpontokat uraló rendszerekből átláthatóbb, egyszerűbb megoldásokat alakítson ki.

Gyártóvállalat vagyunk

A HPE olyan gyártóvállalatként pozicionálja magát, amely egyfajta rendszerintegrátori szerepet is betölt. Nem vasakban, hanem üzleti megoldásokban akarnak gondolkodni. Keresztes József innovációért is felelős üzletfejlesztési igazgató ezt úgy fogalmazta meg, hogy egy módszertanban megtestesült tudással saját eszközeikre alapozva, de partnerek (harmadik fél) bevonásával kívánnak optimális megoldást szállítani az ügyfeleiknek.

A folyamatnak az egyik központi fogalma a delivery support, ami itt azt jelenti, hogy az igényfelmérés után első lépésben egy proof of concept készül, amely kísérletezésen alapul. Ennek során derülhet fény a kritikus pontokra, valamint elkészíthetők a szükséges interfészek is. Csak ez után következik a tervezés. Ez a modell egyébként a közbeszerzésekben is alkalmazható lenne Keresztes szerint.

Az implementálás után a klasszikus rendszerüzemeltetési feladatokat a HPE nem vállalja, de ha erre igény van, akkor igyekeznek a projektekhez olyan partnert választani, amely ezt a feladatot is elvégzi.

A vállalat már Magyarországon is kínál havidíjas rendszerben hardvereket. Ebben a konstrukcióban az ügyfélnek nem kell induláskor nagy beruházásba fognia adatközponti infrastruktúra építésekor, hanem az igények növekedésének megfelelően kapja meg on-premise a hardvereket (szervereket, tárolókat), és azokért használatarányosan fizet. A HPE ilyen módon működik együtt például az MKB Bankkal. A kiszolgálók a HPE tulajdonában maradtak, az MKB Bank mint üzemeltető pedig üzleti szolgáltatásként veszi igénybe a rendszert, amelyért a valós használat arányában fizet.

Cloud & big data

A geoblokkolás nem túl gyakori az interneten

Egy felmérés során a legnépszerűbb tízezer oldalból kevesebb mint 600-nál találtak földrajzi szigorításokat.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.