Egy TED konferencián mutatta be Jason Rugolo a fülbe dugható mini számítógépét. Vagy mobilját... Kinek mi szimpatikus.

Sokan számítanak arra, hogy a mesterséges intelligencia új hardvertípusokat is életre hív. Abban azonban már lényegesen kisebb az egyetértés, hogy ezek milyen hardverek lesznek. Csak reménykedhetünk, hogy nem olyanok, mint a Humane tavaly bemutatott, majd csúnyán leszerepelt AI Pin nevű "kitűzője", amit pontom 700 dollárért vesztegetnek.

Az AI Pin kudarca szerencsére nem vette el az új próbálkozók kedvét. A napokban egy TED konferencián mutatták be a Google X spin-offjának, az Iyo nevű startupnak a termékét, az Iyo One-t. A bemutatón a cég vezetője, az ex-google-ös Jason Rugolo azt mondta, hogy bár a hordozható számítógépükkel az AI Pin kijelölte utat követik, de elkerülik azokat a csapdákat, amikbe a Humane belelépett.

Két nagy fülhallgató – és még számol is

A hordozható berendezés két meglehetősen nagy fülhallgató, ami inkább emlékeztet valami látványos testékszerre, mint elektronikai berendezésre. Valójában egy hangvezérlésű számítógép, amely ha kell, beengedi a külvilág zajait, ha kell AR-szerűen kiegészíti azokat, válaszol viselője kérdéseire stb.

A mestersége intelligenciát is használó operációs rendszerrel működő Iyo One megépítésénél kimaxolták a miniatürizálás mai lehetőségeit. A fülesből kifelé egy féldolláros méretű fémkorong látszik, mégis elfért benne 10 mikrofon, a Wi-Fi-vezérlő, az 5G-s kommunikáció csip, és persze a helyben szükséges számítási kapacitás is. A tervek szerint a kütyünek lesz wifis és mobilhálózaton használható változata is. Rugolo szerint az Iyo One hosszabb távon a mobilt is kiválthatja (a TED bemutatón csak a wifis verzió szerepelt).
 


A fülesnek álcázott számítógép (forrás: Iyo)


A fejlesztés még tart, a cég valamikor a tél folyamán szeretné megkezdeni a szállításokat. Előrendelést azonban már felvesznek mindkét modellre. Jelenleg az a terv, hogy a wifis verziót 600, a mobilosat pedig 700 dollárért kínálják – utóbbi értelemszerűen egy mobilszolgáltatói számlával is párosul majd. Az Yyo vezetője szerint az MI technológiák hihetetlen tempójú fejlődése következtében az ilyen hordható, hangvezérelt, viselhető "számítógépek" terapeutaként, személyi edzőként, oktatóként is használhatók.

A figyelmezető jel

Nagy szavak. Ám nem árt, ha a potenciális vásárlókban megvan az egészséges szkepszis. Ha pedig hiányzik, idézzék fel a Humane kudarcát (amit rövid időn belül elbocsátások is követtek). Bár az AI Pin közben jelentős késéssel piacra került, megítélése mintsem javult. Marques Brownlee youtuber, akinek a technológiai videóit sok millióan követik, azt mondta, hogy az AI Pin a legrosszabb termék, amit valaha is kipróbált. A Verge hordozható eszközökre specializálódott munkatársa, David Pierce pedig kerek-perec kijelentette, hogy senkinek sem ajánlja megvételre a Humane eszközét.

Rugolóéknak is lehetnek nehézségeik. Mivel az Iyo egy kicsi, 20 fős startup, a gyártást ki kell szervezni, ami eleve kockázat, miközben még a tervezőasztalon sem sikerült minden problémát felszámolni. Például a működéshez a fülbe tökéletesen illeszkedő szilikon fülhallgatórész kell, amit jobbára csak audiológusok és fül-orr-gégészek tudnak elkészíttetni.

És aztán ott van az alkalmazások köre. A csapat ebben egyelőre a minimálprogramot követi: zenelejátszás, keresés, hívásfogadás és -kezdeményezés, figyelmeztetések beállítása stb. Ruggolo igyekszik realista lenni: az Axiosnak azt nyilatkozta, hogy számolnak a piacra lépés csúszásával, és egyelőre szerények a célok is. Sikernek könyvelnék el, ha az első verzióból pár tízezer darabor tudnának értékesíteni.

(Nyitó fotó: Iyo)

Konzumer tech

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.