Csak idő kérdése volt, mikor indul az első jogi eljárás a hibás akkumulátorok miatt. A per fő vádját ráadásul nem is a gyártási hiba adja.

Az amerikai McCuneWright ügyvédi iroda indított jogi eljárást a dél-koreai konszern ellen, annak Galaxy Note 7 okostelefonja kapcsán. A felperes nem a gyártási hiba miatt perelte be a Samsungot, hanem a vállalat visszahívási programjának működését kifogásolta. Egészen pontosan azt, hogy a termék-visszahívás során a felhasználók egy része hetekig telefon nélkül maradt.

A per kártérítést követel a dél-koreaiaktól, a kimaradt időszakra vonatkozó szolgáltatási összeget akarja behajtani rajtuk. Ami valahol logikus, hiszen ezalatt az előfizetéssel rendelkezőknek ugyanúgy fizetnie kellett a mobilszolgáltatás díját, mintha használhattak volna telefont.

Mivel az eset sokakat érinthet – csak az USA-ban kétmillió készülék talált gazdára -, ezért a felperes keresi a lehetőséget arra, hogy az ügyet csoportos perré (class action) tegye, minél több károsultat bevonva az eljárásba.

"Ugyan a Samsung cseretelefont vagy pénzvisszafizetést kínált fel az érintettek számára, nem térítette meg havi kiadásuk arra az időszakra vonatkozó részét, amit feleslegesen fizettek azért, mert egy használhatatlan Note 7-essel rendelkeztek" – foglalta össze az ügyvédi iroda.

A Samsung hivatalos válaszában úgy nyilatkozott, hogy nem kíván reagálni folyamatban levő eljárásra.

Minden idők legnagyobb IT-s bukása

Még szeptember elején derült ki, hogy a csúcskategória csúcsát képviselő okostelefon-táblagép szerelemgyerekeként megszületett eszköz akkumulátora hajlamos túlmelegedésre. Ezért a vállalat úgy döntött, visszahívja a készülékeket, és újra cseréli bennük az energiaellátásról gondoskodni hivatott telepeket.

Ám mivel ez utóbbiak is hibásnak bizonyultak, ezért a Samsung kénytelen volt teljesen leállítani a Note 7 vonal gyártását. Amint az várható volt, az eset miatt tömegével fordulnak el az emberek a modelltől, ami komolyan érinti a vállalat hírnevét. A Branding Brand nevű, e-kereskedelemi platform ezer fő részvételével végzett közvéleménykutatást. A nyilatkozók közel 40 százaléka közölte, hogy végzett a Samsung telefonokkal - nem csak kifejezetten a Note vonallal, a gyártó teljes mobilkommunikációs termékpalettájával).

A történtek valódi hatása majd jövő tavasszal, a Samsung Galaxy S8 megjelenésekor lesz mérhető; addig pedig még sok idő telik el, ami elhomályosíthatja a Note 7 blamázst. Bár a média bizonyára gondoskodni fog a gyártási hibás akkumulátorok és a dupla-visszahívás felidézéséről.

Mobilitás

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.