A Wi-Fi Alliance bejelentette a Wi-Fi 6E szabványt, ami véletlen egyezésként 6 gigahertzes frekvencián is fog működni.

Hivatalosan is bejelentette a Wi-Fi Alliance a 6 GHz-es frenvenciát kihasználó Wi-Fi 6E szabványt. A szervezet közleménye szerint a szabványnak megfelelő készülékek gyorsan elterjedhetnek, ha sikerül globálisan megállapodni a 6 GHz-es frekvenciasáv egy részének felhasználásáról. A 6E lényegében ugyanazokat az előnyöket biztosítja, mint a Wi-Fi 6 (a régebbi elnevezés szerint 802.11ax), például 60 százalékkal nagyobb átviteli sebességet az előző generációhoz képest, de ehhez kiegészítő támogatást kap a 6 GHz-ből.

A szabvány elnevezés már a tavaly bevezetett új rendszert követi, amely a hosszabb kódnevekről egyszerű sorszámra változtatta a különböző generációk nevét. Így lett a 802.11n-ből Wi-Fi 4, a 802.11ac-ből Wi-Fi 5, a 802.11ax-ből pedig Wi-Fi 6.

Az USA-ban indulhat leghamarabb

A Wi-Fi Alliance teljes mértékben támogatja, hogy a 6 GHz-et kiegészítő spektrumként elérhetővé tegyék a Wi-Fi felhasználók számára oly módon, hogy az ne okozzon zavart az ezen a sávon működő egyéb eszközök működésében. A szervezet szerint ez fontos lenne például az IoT-hez (Internet of Things) egyfajta kiegészítőjeként az 5G-nek a gyengébb lefedettségű területeken. A szervezet közleménye szerint már folynak a szabályozó hatóságokkal az engedélyeztetések.

A 6 GHz-es sávnak az a nagy előnye, hogy 5 GHz-en már működik a Wi-Fi, így a mellette lévő 6 GHz-cel (pontosabban az abból használandó abból mintegy 1200 MHz-cel) együtt szélesebb sávban lehet tiszta spektrumot biztosítani az erre épülő szolgáltatásoknak: tizennégy 80 MHz-es, illetve hét 160 megahertzes csatornát lehet biztosítani nagy sávszélesség-igényű alkalmazásoknak (pl. online AR és VR megoldások, nagy felbontású videostreaming stb.) A Wi-Fi 6E elméleti maximális sávszélessége 10 Gbit/s.

Az új szabvány a leghamarabb az USA-ban kaphat zöld utat. A CNet szerint az Amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság, azaz az FCC (Federal Communications Commission) hamarosan megnyithatja a szükséges sávot. A bizottság elnöke, Ajit Pai a kezdetektől támogatta a Wi-Fi Alliance kezdeményezését. Bár a 6 GHz-et jelenleg például közművek és közbiztonsági szervek használják, Pai szerint probléma nélkül megoldható, hogy jelentős mennyiségű spektrumot kapjanak a Wi-Fi 6E eszközök úgy, hogy ne zavarják a 6 GHz-es sáv jelenlegi használóit.

A Wi-Fi Alliance szerint a szükséges spektrum felszabadítása után mind a konzumer, mind a vállalati eszközökben gyorsan megjelenhet az új szabvány, de főleg ipari környezetben lehet népszerű.

Mobilitás

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.