Az NMHH és az NNK szakemberei az egyelőre szerény magyarországi kiépítettség miatt jelenleg csak előkészítik a későbbi, tömeges mérési tevékenységet.

Júniusban Budapesten tartották a Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) kétévente megrendezett konferenciáját, ahol a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei bemutatták a két szervezet közös, az 5G-hálózatok elektormágneses sugárzási szintjének mintamérését célzó projektjét is.

A szakmai rendezvényen külön szekció foglalkozott az 5G-mobiltechnológiából eredő sugárzás egészségégügyi és méréstechnikai kérdéseivel. A témakör azért is időszerű, mert a hatóság tapasztalatai szerint az ezirányú lakossági félelmek még mindig észlelhetők. Az NMHH mérőszolgálatához például olyan helyről is érkeztek lakossági megkeresések ember által érzékelhető 5G-sugárzásról, ahol a településen az 5G-szolgáltatás még el sem indult. (Ez persze még mindig sokkal jobb annál, mint ahogy a britek reagáltak az új technológia megjelenésére.)

Mernek mérni

Bár a korábbi mobiltechnológiájú hálózatok használatához képest jelentős 5G-adatforgalommal még nem számolhatunk hazánkban, az NMHH szerint a fentiek miatt is elsődleges fontosságú az adótornyok környékén lakók biztonságérzete. Ennek megteremtésében jelenthet segítséget az a dedikált hatósági oldal, amelyen a témával kapcsolatos információk mellett díjmentes elektromágneses sugárzásszintmérés is igényelhető. Az NMHH hangsúlyozta azt is, hogy a hatósági mérés jóval pontosabb és megbízhatóbb eredményeket ad, mint a kereskedelmi forgalomban kapható pár ezer forintos, nem kalibrált mérőeszközökkel történő otthoni vizsgálatok.

Mivel Magyarországon az 5G-hálózat kiépítettsége egyelőre nem számottevő, ezért a hazai vizsgálatok bemutató céllal zajlanak, felkészülésül a tömeges mérési tevékenységre. Az időben rendkívül gyorsan, a használat függvényében változó sugárkitettségi szint legnagyobb értékének felméréséhez a méréseket számításokkal vagy adatforgalom-generálással szükséges kiegészíteni. A közös mérési eredmények egy esetben sem mutattak egészségügyi határérték-túllépést.

Az NMHH és az NNK a fentieken túl együttműködik egy – a sugárzási szintet automatikusan előrejelző – számítási rendszer fejlesztésén, valamint a hazai sugáregészségügyi kutatások támogatására az NMHH 5G-technológiához kapcsolódó mérőműszereket bocsát az NNK rendelkezésére.

Közösség & HR

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.