Lapértesülések szerint a jövő tavaszra várt Windows 9 eddig sosem látott kedvezményekkel, akár ingyenes frissítéssel csábítaná magához a korábbi Microsoft rendszerek kitartó felhasználóit.

Lehet, hogy a Microsoft ezúttal valóban elszánta magát, és a korábbi Windows-verziók felhasználóit ingyenes frissítéssel csábítja majd át a jövőre érkező Windows 9-re. A ZDnet riportere, a Microsoft-ügyekben hagyományosan jól értesült Mary Jo Foley szerint a Windows 8 és a Windows 8.1 mára olyan koloncot jelent a vállalat számára, mint annak idején a rossz emlékű Vista, és a Microsoft ma már kizárólag az asztali operációs rendszer következő főverziójára koncentrál. Ez akár azt is jelentheti, hogy a korábbi kiadások tulajdonosai – szemben a korábbi és kedvezményekkel – ezúttal valóban ingyenesen frissíthetnek majd a 2015 tavaszára ígért Windows 9-re.

Windows Windowsnak farkasa

Foley állítólag olyan füleseket kapott, amelyek szerint a Microsoft egy igen kedvező ajánlatot fog tenni az XP-, Vista- és Windows 7-licenccel rendelkező felhasználóknak, hogy rávegye őket a váltásra. Ez pedig akár az ingyenes frissítés is lehet, ami sok esetben az egyetlen versenyképes ajánlatnak tűnik, ha még idejében elejét akarja venni az OS X-es vagy akár a Chrome-os konverziónak.  A beszámoló ugyanakkor nem nevez meg pontos forrásokat, egyelőre pedig még a Windows 9 elnevezés is csak feltételezés, jelenleg kizárólag egy Threshold néven futó, kissé homályos Microsoft-projektről hallani, ami nem mellesleg egységesítené az összes windowsos kijelzőt is.

A ZDnet értesülései szerint a Windows 8.1 második frissítése augusztus 12-én, a microsoftos hibajavító kedden (Patch Tuesday) érkezik, és jelentősége ki is merül majd a kisebb dizájnmódosításokban, így alapvető változtatásokra csak a Windows 9-ben számíthatunk.

Az ingyenes upgrade lehetőséget sokan csak az otthoni felhasználók körében tartják értelmezhetőnek, és van, aki ott is csak az új hardverek vásárlásához kapcsolódva tudja elképzelni a teljes ingyenességet. A Microsoft operációs rendszereinek piaci részesedése viszont tényleg érdekesen alakul az utóbbi időben: a 8-as kiadás mintha megrekedt volna tavaly szeptember óta, meg sem közelítve a kiirthatatlan XP-t, a Windows 7 pedig továbbra is népszerűbb, mint az összes többi asztali Windows-verzió.

Nem jönne jól egy második XP

Ennek fényében az ingyenes frissítés nem csak ésszerűnek, de szükségszerűnek is tekinthető, hiszen az új Windowsok legnagyobb ellenfelei nem a konkurens gyártók rendszerei, hanem saját korábbi kiadásaik. Bár a Microsoft nem sok információt csöpögtet a Windows 9 fejlesztésével kapcsolatban, és a vállalati felhasználók nyilván nem a pletykákra építkeznek, egyre inkább úgy tekintenek a Windows 7-re, mint a következő XP-re, amellyel még hosszú évekig gond nélkül elketyegnek majd. Figyelembe véve, hogy a Windows 7 első szervizcsomagjához (SP1) például 2020. január 14-ig vehető igénybe a kibővített támogatás, a felhasználói bázist valószínűleg csak egy visszautasíthatatlan Windows 9-es ajánlattal lehet megmozgatni.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.