Musk megállíthatatlan: olcsó internethozzáférést nyújtó hálózatot épít ki az űrben.

Elon Musk rakétameghajtással foglalkozó cége nem csupán a kormányzati megrendelésekre hajt – amit a nemrég fellőtt Tesla autó példája is bizonyít -, hanem saját elképzelései vannak arról, mire lehetne kihasználni a rendelkezésre álló kapacitást. Például műholdas internet kiépítésére, a szolgáltatáson nyert profitot pedig a Marsra jutásra használná fel a SpaceX.

Indulhat a tesztüzem

Ennek a hálózatnak az első láncszemét tervezi szerdán fellőni a SpaceX egy újrahasznosítható Falcon 9 rakéta segítségével. Az eredeti tervek szerint már Föld körüli pályára kellett volna állnia az első műholdpárnak, ám a kilövést kénytelenek voltak néhány, utolsó pillanatban végrehajtandó teszt miatt elhalasztani.

Több mint három éve dolgozik Musk azon, hogy olcsó internetezésre lehetőséget nyújtó szatelliteket fejlesszen ki és juttasson fel az űrbe. Az így kialakítandó hálózat révén a Föld felszínének javát elérné a rendszer, így gyakorlatilag országhatárok nélkül nyújthatja majd a dél-afrikai származású üzletember a Starlink névre keresztelt szolgáltatást. Szorosan együttműködik a Szövetségi Kommunikációs Bizottsággal (FCC), hogy minden, vonatkozó szabályozásnak megfeleljen az Egyesült Államokban.

Persze nem csupán Musk két teszteszközét lövik fel az űrbe; a kaliforniai Vandenberg Légibázisról útnak induló Falcon 9-es fő rakománya a spanyol kormány Paz nevű szatellitje lesz, melyet bolygónk felszínének méteres pontosságú feltérképezése céljából küldenek fel az űrbe. Emellé passzírozzák be a Starlink hálózat bemutató elemeit, a Microsat-2a és a Microsat-2b műholdakat. Fellövésükre egyébként már novemberben megkapták az FCC jóváhagyását.

"Szatellithálózatunk és az azzal kapcsolatos alrendszerek fejlettségének bemutatója mellett a Microsat-2a és -2b eszközöket tesztelő program egyben demonstrálja a szélessávú antennákra alkalmazó kommunikációs platform szakaszos tömbökön alapuló kialakításának megvalósíthatóságát is" – tájékoztatta a vállalat az érdeklődőket.

Minden út a Marsra vezet

Persze nem eszik olyan forrón a kását. Attól még, hogy fellövik a két tesztműholdat (és azok a remények szerint sikeresen munkába is állnak), még messze vagyunk a globális hálózat kialakításától. A SpaceX egyelőre csupán a teszteszközök feljuttatására kapott engedélyt az FCC-től, a teljes szolgáltatás kiépítésére nem. Ez nem jelent ugyanakkor elutasítást, egyszerűen csak arról van szó, hogy még nem hozott döntést a kérdésben a bizottság.

Hivatalosan nem is kívánta kommentálni a prototípusokkal kapcsolatos kérdéseket a vállalat. Ismert viszont hosszú távú terve. Eszerint a következő évtized közepére építené ki teljes mértékben Starlink szolgáltatását. Az ebből származó nyereséget pedig a vállalat a Mars-kolónia létrehozására akarja fordítani, azaz a műholdas internetezés több szempontból is hozzájárulhat a vörös bolygó meghódításáról szőtt tervekhez.

Ezt a célt szolgálta – legalább részben – egyébként a Falcon Heavy két héttel ezelőtti demonstrációja. Ennek során az emberiség által valaha épített legnagyobb összteljesítményű rakétával repítettek a Mars felé egy Teslát, bebizonyítva, hogy akár komoly méretű és tömegű terhek feljuttatására is képesek.

Ez alapvetően fontos egy bolygóközi közlekedési útvonal kialakításához és fenntartásához, de egy holdbázis felépítéséhez is elengedhetetlen. A tervek között szerepel egy Hold körüli pályára állítandó űrállomás létrehozása, még több távközlési (és kém-) műhold feljuttatása, illetve az emberiség mélyűrbe való kijuttatása. Végső soron pedig a Mars elérése – nem csupán robotok által.

Közösség & HR

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.