Kényelem a köbön? Vagy talán sokkoló élmény? Néhány célpont azoknak, aki nem Rousseau és Thoreau követői, de ki akarnak szakadni megszokott közegükből.

Vannak emberek, akiket sok száz irodában töltött nap sem sarkall arra, hogy szabadságuk során engedjenek a "Vissza a természetbe!" elvének. Nekik ajánlunk néhány úti célpontot, pontosabban hotelt, ami akár önmagában is akkora csúcstechnológiai élmény, mint egy űrugrás Jeff Bezossal vagy egy éjszakai (űr)repülés Elon Muskkal.

Van olyan szálloda, amiért a tengerentúlra kell menni, de van Európában, sőt Közép-Kelet-Európában is ideális célpont. Ezek a hotelek mind igyekeznek meghaladni a pandémia alatt kialakult kötelező feladatokat: érintésmentesség, virtuális fitneszközpontok, mobilos vendégkommunikáció, önkiszolgálás stb. Az alábbi szállodák persze nem is két éve kezdték ezt a játékot. Az más kérdés, hogy a megvalósításban mennyire érvényesül a forma és a tartalom (jelen esetben értelmes funkció) egysége. De hát kit érdekel, hogy a megoldás öncélú, és voltaképpen nem jó nagyon másra, mint mutogatni az Instán, ha végső soron szórakoztató?

Ahol tudtuk, megnéztük, mennyibe fáj egy hároméjszakás kiruccanás július 1. és 4. között – természetesen két személynek.

1. Henn Na Hotel, Tokió
Legtávolabbi ajánlatunk a tokiói robotos hotel, a Henn Na, de repülővel megvan 14-15 óra alatt. A szállodát itt most csak futólag említjük, mivel korábban bemutattuk a koncepciót (és a koncepció problémáit is). A vendéget robot recepciós fogadja, robot barista főzi a lattét, közben ott a 360 fokos VR tér, hogy a vendég a neki éppen legkellemesebb környezetben fogyaszthassa el a kávét (tényleg, kinek mi a tapasztalata: VR-sisakban sem problémás eltalálni a szánkat a csészével?), arcfelismeréssel nyílnak az ajtók stb. Aki meg akarja tapasztalni ezt az – egyeseknek vonzó, másoknak inkább hátborzongató – élményt, másodmagával most nagyságrendileg 33-34 ezer jenért (ma még 100 ezer forint sincs) megteheti (plusz repjegy és taxi...).

2. YOTEL, New York
Ugorjunk át a világ másik végére, New Yorkba (Tokióhoz képest 13 óra az időeltolódás, és egy Budapest – New York repülőjegy talán olcsóbb is valamivel), a híres Times Square közelében lévő szintén híres YOTEL-be! A szálloda lobbijának fő attrakciója a teret uraló hatalmas robotkar. Az alap digitális szolgáltatásokat (pl. önkiszolgáló check-in, érintésmentesség, robotok...) az elsők között kínálta, de a lobbi félelmetes látványrobotja is kapott funkciót: "ő" a szálloda raktárosa, csomagmegőrző és széfkezelő egyben, hogy mi biztonságban tudhassuk a családi brilleket, és hogy a robot se csak látványosság legyen a portán. A szobák persze kicsik, de nem az a lényeg, mert a technológia mindent megad, másra nincs is szükség a pihenéshez. Tehát van okos TV, amihez a vendégek is csatlakoztathatja az eszközeit, motoros ágy, ha valakinek szűk lenne a hely a videojátékhoz, mozgásérzékelőkkel vezérelt világítás, légkondi... A legkisebb helyiségekben is méretes vendégélmény – mondják róla a kritikusok. A kis szobák ára három éjszakára kb. 600 és 1500 dollár között mozog, de van olyan "lakosztály", amiért több mint 2500 dollárt kérnének, ha... (azaz a cehet megúszhatjuk 225 ezer forintból, de fizethetünk közel egymilliót is).

3. Kameha Grand, Zürich
Az a helyszín akár egy 11 órás vonatúttal is elérhető. A zürichi pályaudvarról taxival bő negyedóra a Kameha Grand (ez a Marriott tulajdonában lévő, luxus és felső kategóriás szállodákat üzemeltető Autograph Collection lánc egyik tagja). Nos, ez a hotel sokak szerint nem az újgazdagok helye (bár mint Rejtő sokat látott hoteltitkárától tudjuk, "épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyeket bazírozni"). A képek alapján azonban modern külsőnek ellentmondó, eklektikus, álhistorizáló és álkeletieskedő, és ál-álozó belső semmiképpen sem a decens, kifinomult ízlésvilágot tükrözi. De hát végül is a belső építész a neves holland dizájner, Marcel Wenders volt, aki olyan márkáknak dolgozik, mint a Louis Vuitton vagy a Swarovski...

Itt nem is az egész szálloda szól a hi-techről, csupán az is egy lehetséges opció. A Space Suites a legfuturisztikusabb szobatípus, ami egyenes adásban közvetíti az űr történéseit, mivel a szoba tévéjén lehet nézni a NASA TV élő adását. Ehhez a szálloda űrbéli viszonyokat is kínál: van lebegő ágy, galaxisokat, űrhajósokat, hordozórakétákat ábrázoló képek... A megcélzott közönségnek valószínűleg tökéletes átmenet a főúr tudására építő egykori párizsi Ritz Hotel és a japán Henn Na között. Mindezt megússzuk éjszakánként 500-600 svájci frankból, így csupán valamivel több mint félmilliót kell fizetni.
 

Töltsön el egy percet ingyen a jövő hotelszobájában!


4. Blow Up Hall 50/50, Poznan
Régiónkban is van egy hi-tech hotel, pontosabban a mindentudó internet szerint csak volt, mert bezárt. Ettől még elég híres a Poznanban található ötcsillagos Blow Up Hall 50/50. A hotelkritikusok leginkább a forma és a funkció egységét dicsérték. A BAFTA-díjas dizájner, Rafael Lozano-Hemmer egyedi hangulatú étterem, bár, galéria és szálloda kombinációját akarta megvalósítani. Ennek megfelelően a hotel a digitális művészeti installációk egyfajta állandó múzeumává is vált. De Lozano-Hemmerbe is szorult némi társadalmi felelősségtudat, ezért a lobbiban egy a felügyeleti kapitalizmust kritizáló installáció várja az ide tévedő gazdagokat.

Miközben az egész szálloda a személyes adatok begyűjtésére épül. A szálloda (akárcsak a budapesti KViHotel is) mobil appal használható. A telefon az épület- és szobakulcs, jelzi és automatikusan nyitja is a megfelelő szobaajtót, illetve azon keresztül érhető el a személyzet, ha mégis szükség lenne rá... Ára jelenleg nincs, de reméljük, egyszer még kinyit.

5. Atari Hotel, Las Vegas
Ha kész lesz, minden bizonnyal ez lesz a csúcs. Nevét a híres számítógépről kapta, formavilága is az Atari-emblémát idézi. Mivel Las Vegasban épül, a szálláshely és szórakozóhely közötti határokat akarja lebontani. Amit a többi hotel innovációban megvalósított, az itt már alap lesz, csak magasabb szinten. Merthogy mindent elönt majd a virtualitás (konkrétumok később), de az már most biztos, hogy a magasságok és a mélységek is elképesztőek lesznek. A szobák egyben videójáték-termek is lesznek minden szükséges felszereléssel, hogy akár egy népesebb partit is le lehessen zavarni (pár nap alatt). Egyesek szerint az Atari új divatot teremt, a gamerutazást.

Ha bármelyik hotelről van személyes élménye, ossza meg velünk is! Mi pedig hamarosan megkezdjük a Futourism 2022 konferencia panelbeszélgetéseinek publikálását podcastcsatornánkon, ahol a fentieknél megfoghatóbb digitalizációs lehetőségekről beszéltek szakértők és felhasználók.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.