A cég fejlesztéseket irányító alelnöke, Aaron Saunders az IEEE Spectrumnak beszélt a kulisszatitkokról.

Nagyot futott a YouTube-on a Boston Dinamics újévet köszöntő videója, amelyben a három legismertebb robotjuk, az Atlas, a Spot és a Handle nyomtak le egy fantasztikus koreográfiát a Do You Love Me című 1962-es slágerre. Az IEEE Spectrum interjút készített a vállalat fejlesztésekét felelős alelnökével, Aaron Saundersszel a videó kulisszatitkairól.

Saunders 2003-tól dolgozik a cégnél, így az összes ikonikus Boston Dynamics-fejlesztésben benne volt. Az utóbbi néhány években közvetlenül irányította az Atlas fejlesztőcsapatát. Mint az interjúban elmondta, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak az újévi videójukkal kapcsolatban. (A videó magas cukiságfaktorát mutatja, hogy az alelnök 94 éves nagymamája is elolvadt tőle. Mint az interjúból kiderült, a készítők törekedtek arra, hogy a robotok minél nagyobb szimpátiát váltsanak ki a nézőből.) A videó jelenleg 25 millió megtekintés körül tart, ami a cég csatornáján amúgy nem számít különlegesnek. Több videó is elért 30 millió fölötti megtekintést, egy Spotről készített 45 másodpercesre filmre pedig 74 millióan voltak kíváncsiak - igaz, két év alatt.

Semmi különös, csak egy kis tánc?

Mint az IEEE Spectrum cikke fogalmaz, szigorúan véve a videóban nincs semmi úttörő, hiszen egyik robot sem mutat új képességeket. Ráadásul Atlas már 2019 őszén bemutatta, hogy képes valami hasonlóra. De ettől még egy bonyolult koreográfia létrehozása ("megtanítása") rendkívül bonyolult folyamat. Saunders szerint ez eddig munkájuk csúcsa. Hónapokat töltöttek a film létrehozásával annak ellenére, hogy sok korábbi fejlesztésüket fel tudták használni.

A videó alapkoncepcióját valódi táncosokkal és egy koreográfussal dolgozták ki. Az első megoldandó feladat volt, hogy olyan emberi táncmozdulatokat használjanak, amit a robotok (elsősorban Atlas) is képes kivitelezni. Mint Saunders mondta, szimuláció segítségével fésülték össze az emberi mozgást Atlas képességeivel – melyeket egyébként a hardver megerősítésével is javítottak. Magát a kódolást azonban nem kézzel végezték, hanem menet közben létrehoztak egy speciális eszközkészletet, aminél csak a meg kellett adni egy bemeneti mozgásformát egy készletből, és ebből automatikusan létrejött a kívánt kód.
 

Aaron Saunders alelnök, Boston Dynamics


Saunders az interjúban arról is beszél, hogy a fejlesztéseik még meglehetősen messze vannak a kitűzött céltól. A robotoknak az az erősségük, hogy képesek egy mozgássort akárhányszor megcsinálni anélkül, hogy hibáznának. (A táncos videóban is ezt használták ki, ugyanazt a mozgássort vették fel több kameraállásból, majd vágták össze.) Ez is a legnagyobb elvárás velük szemben. A Spot például már elérte ezt a szintet: ha valamire megtanították, akár táncolni, azt képes folyamatosan csinálni akármeddig, miközben szinte semmilyen karbantartást nem igényel. (A robotkutya már piacra került 75 ezer dolláros áron.) Atlas esetében azonban még sok munka vár a fejlesztőkre. A humanoid robot egyelőre inkább egy helikopterre hasonlít, mondta Saunders, amelynél a karbantartásra fordított idő mindig hosszabb, mint az üzemidő.

Atlas még nem "okos" robot

Saunders hangsúlyozta: egyelőre a robotok vezérléséhez nem használnak gépi tanulási algoritmust. A tánc esetében is az általuk reflexív vezérlésnek nevezett módszert alkalmazták, amely erő-visszacsatoláson, offline és online mozgáspálya-optimalizáción és egy prediktív irányítási modellen alapul.

Ami jelenleg alapvető a fejlett robotikában – agilitás, egyensúly és érzékelés –, azokat mind tudják a robotjaik, és ezeket a felhasználás szabadságát biztosító képességeket demonstrálja a táncos videó is, mondta az alelnök.

Cloud & big data

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.