A Microsoft zászlóshajójának a legnagyobb riválisa továbbra is az idősebb testvér, ám márciusban sok gépet tudott elhódítani tőle a Windows 10.

A világ számítógépein futó operációs rendszereket (is) monitorozó Net Applications februári adatai kis anomáliát mutattak, mivel az ősöreg Windows 7 nemhogy visszaszorult volna, de még növelni is tudta jelenlétét. A legfrissebb mérések szerint azonban csak pillanatnyi zavar támadt az erőben, a Windows 10 pedig immár majdnem minden második gépet uralma alá hajtott a házi versenyben.

Tavaszi hadjárat

Ami a havi változást illeti, a Microsoft aktuálisan preferált operációs rendszere debütálása óta nem tudott ilyen jelentős mértékű erősödést felmutatni. A Windows 10 bevezetésekor, 2015 nyarán jelentették be, hogy az otthoni felhasználók ingyenesen válthatnak át rá a korábbi microsoftos verzióról. Ez négy évvel ezelőtt augusztusban 4,9 százalékos rajtot eredményezett, de azt követően lelassult a hadjárat.
 

A Windows 7 és 10 versenye az elmúlt két évben (forrás: Net Applications)


A márciust végül 3,3 százaléknyi erősödéssel záró "végső" windowsos oprendszer mostanra jutott el oda, hogy a microsoftos gépek felét sikerült megszereznie, míg a világ személyi számítógépeinek 43,6 százalékán teljesít szolgálatot. A kettő közötti különbség abból adódik, hogy bár a Microsoft megoldása kimagaslik a területen, de azért akad pár százaléknyi macOS-t, vagy éppen Linuxot használó PC is.

Mindeközben az utolsó napjait élő 7-es változat 1,9 százalékot esett márciusban. Ennek ellenére a jövőre a technológiai támogatástól is megfosztott verzió még mindig nagyon népszerű. A teljes PC-s állomány 36,5 százalékán, a windowsos gépek között pedig 41,7 százalékban fut ez a változat. Persze ez már kevésbé meglepő adat, ha hozzátesszük, hogy most, 2019 márciusában húsz PC-ből egy esetében a már régen nyugdíjazott XP dolgozott.  

Testvérek között

Az "utolsó Windowsként" emlegetett operációs rendszernek (amelyhez már csak frissítéseket adnak ki, de új főverziója elvileg nem lesz) tavaly év végén sikerült a felhasználás arányában túlnőnie a Windows 7-et. Ez a nagyjából három és fél év a korábbi várakozásoknál hosszabb időnek számít, mindössze 13 hónappal előzve meg azt a 2020 januári határidő, amelyet követően nem adnak ki több kritikus besorolású frissítést a Windows 7-re.

Összehasonlításképpen, a Windows 7 és a Windows XP vonatkozásában még 20 hónapos lauf maradt, amikor a két verzió 2012 augusztusában helyet cserélt egymással a telepítések számát illetően – ráadásul akkor az XP már összességében is csak 29 százalékon állt. Az év elején publikált előrejelzések azt valószínűsítették, hogy a Windows 7 a támogatás lejártakor még mindig a windowsos gépek 32-33 százalékán működik majd, miközben a Windows 10 részesedése 59 százalékon lesz.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.