Az amerikai online kereskedő mostantól egy sor európai országba, köztük Magyarországra is térítésmentesen juttatja el a megfelelően nagy összegű rendeléseket.

Az Amazon amerikai oldaláról itthonról nem nagyon éri meg rendelni, hiszen a magas szállítási költség és az esetleges vám teljesen elrontja a boltot. Utóbbit eddig is ki lehetett kerülni, ha a cég egyik lokalizált webáruházából rendeltünk, ám egyrészt ezekben ugyanazok a tételek jellemzően drágábbak, mint az USA-ban érvényes árak, ráadásul a postaköltség ebben az esetben is jócskán felsrófolta a végösszeget. Szerencsére utóbbival mostantól már nem kell számolnunk.

Ingyenes, de... 

Az új rendszer már most élesedett, de néhány megkötés azért van. Egyrészt az európai vásárlóknak az Amazon német oldaláról kell rendelnie, másrészt a teljes vásárlási összegnek el kell érnie a bruttó 39 eurót. A hatályos jogszabályok szerint a hazai rendelésekre a magyar áfát, azaz a unióban érvényes legmagasabb, 27 százalékos kulcsot kell megfizetni, amit a rendszer automatikusan számol, ha megfelelően állítottuk be a fiókunkat. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizonyos szélsőséges esetekben a magas áfánk még jól is jön, hiszen olyan árukra is jár majd az ingyenes kiszállítás, amelyek mondjuk egy 20 százalékos áfát alkalmazó országban még nem érnék el a 39 eurós értékhatárt.

Ezzel azonban még nincs vége a kivételeknek, hiszen az ingyenes kiszállítás csak a cég német központjából kiszállított saját termékeire, illetve azon külső partnerek árukészletére vonatkozik, akik szintén az Amazon logisztikai bázisáról indítják a csomagokat. A webáruház felületén egyébként egy egyszerű szűrőfeltétel beállításával könnyedén kizárhatjuk a keresési találatokból azokat a cikkeket, amelyekre nem érvényes az ingyenes szállítási akció.

A bővítés keretében rajtunk kívül a csehek, a dánok, a finnek, a svédek és a szlovákok előtt nyílt meg az olcsóbb rendelés lehetősége.

Kína jobban teljesít

A feltételek pozitív irányú változtatásával az Amazon igyekszik valamennyire lépést tartani a globálisan is egyre nagyobb konkurenciát jelentő kínai riválisokkal, mint amilyen a gigászira nőtt, rekordot rekordra halmozó Alibaba. Szállítási fronton például a távol-keleti online áruházak legtöbb esetben verhetetlennek bizonyulnak, hiszen akár 1-2 dolláros apróságokat is hajlandóak ingyenesen kiszállítani a világ bármely pontjára.

Az Amazonnak tehát ezen a területen továbbra sem lesz versenyelőnye, de a távolság miatti nagyobb kiszállítási idő és a már viszonylag alacsony rendelési tételnél is megjelenő vámköltség viszont biztosít némi védelmet a kínai hódítási kísérlettel szemben.

Piaci hírek

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.