Az EDU&FUN Digitális Élményközpont segítségével osztályok és egyéni jelentkezők is ingyenesen fejleszthetik technológiával kapcsolatos tudásukat, képességeiket.

Ugyan több hónapja fogad látogatókat, sőt nyári foglalkozásokat, táborokat is szerveztek már benne, a több mint 430 millió forintból megvalósított új budapesti digitális élményközpontot csak a héten adták át hivatalosan.

Szórakoztató és hasznos program

Az Új Hidegkuti Nándor Stadion épületében kialakított EDU&FUN Digitális Élményközpont keddi átadásán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: a központban egyebek mellet a robottechnikát, a 3D-nyomtatást és az okostechnológiákat is megismerhetik játékos formában az iskolások és hétvégenként az érdeklődő családok.

Schanda hozzátette, a kormány kiemelt célja, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, jövőnkre pedig nagyrészt a technológiai fejlődés és a digitalizáció lesz hatással. Közös célként jelölte meg, hogy minél többen válasszanak műszaki, informatikai pályát. (Ezzel kapcsolatban nem túl pozitív fejlemény, hogy idén csökkent a bejutási küszöb szintje az informatikai karokra.)

A digitalizáció iránti érdeklődést, az esetleges pályaválasztást valóban segítheti, hogy a központ kifejezetten várja az iskolai csoportok jelentkezését, de mellette egyéni jelentkezőkkel is foglalkoznak külön bemutatóprogramok, órák keretében. A budapesti élményközpont egyébként már a negyedik ilyen intézmény az országban, hiszen Székesfehérváron, Győrben és Debrecenben is működik hasonló centrum. 

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára szerint a 2016-ban indult Programozd a jövőd elnevezésű program legnagyobb eredményét a digitális élményközpontok jelentik. Győrben több mint 16 ezer gyerek vett részt foglalkozáson, a februárban megnyílt debreceni központban már mintegy ezren megfordultak. A következő központ Zalaegerszegen nyílik majd meg - közölte.

Irány a Mars!

Tisza Géza, a budapesti EDU&FUN szakmai vezetője elmondta, hogy a központban az érdeklődők megismerhetik a padlórobotokat, az ipari robotokat és a humanoid tanulni képes robotokat is. Továbbá felfedezhetik az ide látogatók a 3D-tervezés, -szkennelés és -nyomtatás folyamatát. A központban kialakítottak egy okosotthon sarkot is, valamint megismerhetőek a virtuális technológiák is. Van animációkészítő asztal, és a kiterjesztett valóság eszközei is megtalálhatóak.

A központba érkező fiataloknak számukra is kihívást jelentő, valós problémákat igyekeznek felvetni, vagyis "nem robottechnológiával ismerkedünk, hanem a jövő városát fejlesztjük, nem a 3D tervezést tanuljuk, hanem a Marsra szervezünk expedíciót" - fogalmazott.

A központban minden foglalkozás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Konzumer tech

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.