Az Apple 3 milliárd dollárért szerzi meg a fejhallgatókat gyártó és zenei streaming szolgáltató Beats Electronicsot.

Az Apple végre pontot tett a három hete folyó találgatások végére és bejelentette, hogy összesen 3 milliárd dollárért megvásárolja a Dr. Dre és Jimmy Iovine által alapított Beats Electronicsot. Ez a felvásárlás az Apple eddigi legnagyobb összegű beruházása, soha, egyetlen cégért sem fizetett ennyit még megközelítőleg sem a vállalat. A vételár 2,6 milliárd dollár készpénzből és 400 millió USD részvényből áll össze.

Az eddigi legnagyobb gurítás az Apple-től

Az üzlet várhatóan a negyedik negyedévben fog lezárulni, mivel a véglegesítéshez szükséges hivatali engedélyek megszerezése hosszadalmas folyamat. A Beats márka önálló marad, de a cég fejhallgatói és egyéb audio termékei továbbra is megtalálhatók lesznek az Appel boltokban, illetve valószínűleg az eddiginél jóval több helyen lehet majd hozzájuk jutni. A megállapodás másik és a közvélekedés szerint sokkal fontosabb része a zenei streaming szolgáltatás, a Beats Music megszerzése, ami részben konkurál az Apple iTunes Radio-jával. Bár valós ütközés nem lesz, mivel az Apple háttértámogatásként fogja csak megtartani az iTunes Radio-t, az előtérben egyértelműen a Beats Music lesz.

Jó a hangulat: Jimmy Iovine, Tim Cook, Dr. Dre és Eddy Cue (balról jobbra)

A felvásárlást bejelentő közleményben az Apple az egekig magasztalja a Beats Music rendszerét, és kiemelik, hogy ez a szolgáltatás pontosan úgy közelít a zenei igények kielégítéséhez, ahogy azt Tim Cookék mindig is szerették volna. Jelen állás szerint a szolgáltatás az eddigi formájában folytatja működését, sőt, úgy tudni, hogy a különböző platformokról (Android, Windows Phone) sem fognak eltűnni a kliensprogramok.

A közlemény arra is kitér, hogy Dre és Iovine csatlakozik az Apple csapatához, bár arról nincs konkrétum, hogy pontosan milyen pozícióban folytatják a munkájukat. Az azonban kikövetkeztethető, hogy valószínűleg nem csak a Beats vonalat, hanem a teljes zenei divíziót rájuk fogják bízni, amely munka során főleg Iovine lesz az, aki kamatoztathatja az elmúlt évtizedek zenei kiadós tapasztalatát. Erre utal az is, hogy Iovine megválik az Interscope élén betöltött CEO pozíciójától, hogy teljes erővel az új tulajdonosra, az Apple-re koncentrálhasson.

Mindenki egyformán boldog

A felvásárlás bejelentésével egy időben az Apple vezetősége teljes erejével azon van, hogy a lehető legjobbat hozza ki a hírből és az új helyzetből, ezért az összes létező interjúban úgy nyilatkoznak, hogy a java még csak most következik. Eddy Cue, az Apple iTunes-ért felelős vezetője a Recode konferencián úgy fogalmazott, hogy ebben az évben olyan új termékek várhatók a cégtől, amelyekre az eddigi 25 év alatt még nem volt példa. A megszólalások egyébként többször arra utaltak, hogy a Beats a fülhallgatók, a zenei stream, illetve a vállalatban dolgozó szakemberek tehetsége miatt azért volt még különösen értékes az Apple-nek, mert olyan jövőképet mutattak nekik, ami megéri a befektetést.

Jimmy Iovine részéről az a törekvés fogalmazódott meg, hogy összehozza az önmagában totálisan bizonytalan Hollywood, valamint az önmagától túlontúl is elszállt Szilícium-völgy világát. Iovine szerint a HTC-vel való partneri kapcsolat a kultúrák különbözősége miatt nem sikerült annak idején, most azonban ez nem történhet meg, mivel a két cég között régi és jó kapcsolat van, valamint ő mindig is úgy gondolta, hogy a Beats az Apple-höz tartozik. Végül pontos adatokkal is szolgált a Beats Music felhasználó számáról, ami 250 ezer körül áll jelenleg.

Mobilitás

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.