És persze a böngészéshez, a cseteléshez - a járásunk és a környezetünk észlelése is megváltozik, ha menet közben okostelefonunkat nyomkodjuk.
Hirdetés
 

Az utcán sétálva bizonyára önnel is előfordult már, hogy valamilyen okból elő kellett vennie az okostelefonját. A fiatal és középkorú korosztály tagjainak jelentős része ilyenkor gyakran meg sem áll; úgy halad tovább, hogy közben a kijelzőt nézi. Járása is megváltozik, bár többnyire ezt nem veszi észre.

Óvatos üzemmódra kapcsolva

A Cambridge-i Anglia Ruskin Egyetem kutatói ezt a jelenséget vizsgálták. Mobil-szemmozgáskövető eszközzel és mozgáselemző érzékelőkkel öltöztették fel a kísérletben részt vevőket. Feladatuk a sétálás közben egy járdaszegély-szerű akadály leküzdése volt, de úgy, hogy ezalatt mobiltelefonnal foglalkoztatták őket. A kezükbe nyomott kommunikációs eszközön szövegeket kellett írniuk és olvasniuk, vagy beszélgetést kellett folytatniuk a séta folyamán.

Ennek során derült ki, hogy a telefonhasználók akár 61 százalékkal kevesebb időt fordítanak a felbukkanó akadályok felmérésére. Eközben óvatos üzemmódra kapcsoltak: lábaikat magasabbra, de lassabban emelték, miközben leküzdötték az eléjük kerülő járdaszegélyt. „Óvatos és eltúlzott lépési stratégiát” alkalmaztak az egyetem kutatói szerint.

Ezt a fajta mozgásmódot egyébként leggyakrabban akkor figyelték meg a kísérletben részt vevők között, amikor azoknak üzenetet kellett írniuk telefonjukon.
 

A gyorsan mozgó akadályokkal van gond

Felfedeztük, hogy a sétálás közbeni telefonhasználat eredményeként rövidebb ideig és ritkábban nézünk a földre, de vizuális keresési viselkedésünk és járásstílusunk alkalmazkodik, árulta el Dr Matthew Timmis, a kutatás vezetője. Megállapítható tehát, hogy nagy magabiztosággal vagyunk képesek kikerülni statikus akadályokat akkor is, ha figyelmünket más tevékenység köti le, vonta le a következtetést Timmis csapata.

A lelassuló járásnak köszönhetően a séta közben telefont használók alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, ami sikeres stratégia statikus kihívásokkal szemben. Mozgó, hirtelen felbukkanó akadályok esetén azonban megnő a balesetek száma, mivel azok készületlenül érik a mással elfoglaltakat; jellemzően a többi gyalogos illetve járművek okoznak gondot az okostelefonjaikba belemerültek számára.

Az angolul smombie-nak (smartphone zombie, vagyis okostelefon-zombinak) hívott emberek egyre inkább közlekedési akadállyá, veszélyforrássá válnak a többi, közlekedésben részt vevő számára. Több megoldás is született már a kockázatok mérséklésére; Hollandiában például egy gyalogátkelő jelzéseit egészítették ki, hogy megóvják testi épségüket. Bodegraven városában a földre is fénysort helyeztek, ami a gyalogos lámpa színével megegyező fényt bocsát ki – szabad jelzés esetén zöldet, tilosnál pirosat. Ezzel a változtatással a figyelmeztető lámpa a lefelé bámulók perifériás látóterébe került, ellentétben az út túloldalán látható lámpa jelzésével.
 

Van, ahol erőből próbálják megoldani a problémát. New Jersey-ben például tavaly felmerült annak ötlete, hogy büntetéssel sújtsák a smombie-kat. Pedig a legjobb ötlet talán az egészségünk megóvására való figyelmeztetés lehet.

Lassú nyaktiló

Nemrég derült ki, hogy az okostelefon böngészése már rövid távon is extra terhelést ró a nyaki csigolyákra. Ennek mértéke függ attól, hogy mennyire bólint előre fejünk a kijelző bámulása során. Akár közel 30 kilogrammnyi extra, nyakba akasztott súlyként is viselkedhet az okostelefonok rossz szögben való bogarászása, derítette ki Dr. Ken Hansraj new yorki hátsebész.

Az izmok és az ízületek túlterhelésével bizonyos esetekben a csontritkulás ellentéte, ún. csontsűrűsödés alakulhat ki. Az emberi test reagál az egyoldalú terhelésre, és egyre erősebbé igyekszik tenni az érintett területeken a csontokat, hogy azok jobban viseljék az egyébként természetellenes igénybevételt.

Ez az öngyógyítás azonban csak első pillantásra tűnik örvendetes hírnek. Hosszú távon ugyanis az elváltozások a csigolyák degenerációjával járnak, ami akár idegi panaszokat is okozhat. Szerencsére nem a gerincsérv-műtét az egyetlen megoldás: ha odafigyelünk, akkor a megfelelő tartás és a testgyakorlatok segíthetnek megelőzni a gerincproblémák kialakulását.

Mobilitás

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.