A nagy IT-cégek is mind elkötelezettek a párizsi megállapodás mellett. Nem véletlenül: a megújuló energiatermelésből valamilyen módon mindegyikük hasznot húz.

Gyakorlatilag a Föld összes országa belátta, hogy a klímaváltozás olyan létező jelenség, amellyel globális szinten kell törődni. Szíria és Nicaragua kivételével mindegyik állam bele is ment a Párizsban elfogadott klímamegállapodásba, amelynek célja, hogy a Föld átlaghőmérsékletét az ipari forradalom előttihez képest még elfogadható szinten, legfeljebb 2 fokkal magasabban stabilizálják, de törekednek rá, hogy az emelkedést 1,5 fokban maximalizálják.

Ettől a megállapodástól táncolt vissza Donald Trump, arra hivatkozva, hogy az sérti az Egyesült Államok gazdasági érdekeit. A szénbányászok és fosszilis tüzelőanyagra alapuló erőművek alkalmazottainak kivételével nagyjából senkinek nem kedvez a jelenlegi elnök döntése; annyira nem, hogy sorra jelentik be különböző amerikai szervezetek, cégek, intézmények, komplett állami vezetések elkötelezettségüket a párizsi egyezmény betartása mellett.

Már nem érné meg visszalépni

A legújabb kezdeményezés az IT-s cégek irányából érkezett. Az Apple, az Amazon, a Google, az Intel, a Microsoft, az Adobe, az eBay, a Facebook és a Spotify fogott össze bolygónk védelme érdekében. A Facebook, a Google és az Apple már most is alkalmaz olyan megoldásokat, amelyek a cégek működése nyomán keletkező, üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését szolgálják.

A We Are Still In (még mindig benne vagyunk) néven futó koalíció tagjai közül sokan már korábban is elkötelezték magukat a környezetbarát technológiák alkalmazása mellett, de nem csupán a környezettudatosság miatt választották a klímaegyezményhez való alkalmazkodást.

Az elektronikai ipar például komoly hasznot húz az elektromos meghajtásra átálló közlekedésből. Szemben a benzin/gázolaj égetésére alapuló járművekkel, az elektromos autók számos alkatrészt nélkülöznek (váltó, robbanómotor stb.), ugyanakkor rengeteg akkumulátort igényelnek. Operációs rendszereik és a rajtuk futó alkalmazások is fejlesztést igényelnek, ami a hardverrel és szoftverrel foglalkozó vállalatoknak jelent bevételi forrást.

Jól mutatja az IT-cégek és vezetőik elkötelezettségét az, hogy Bill Gates és befektetőtársai több mint egymilliárd dollárt szánnak olyan projektekre, amelyek környezetkímélő energiatermelési megoldásokat kutatnak, illetve más területeken segítik a klímaváltozás elleni harcot. A tavalyi év végén alapított Breakthrough Energy Ventures (BEV) egy több mint egymilliárd dollár tőkével induló befektetési alap, amely a tervek szerint olyan területeken tevékenykedik, mint amilyen az energiatermelés vagy az energiatárolási megoldások.

A társaság tervei között van továbbá a szállítmányozás, az ipari folyamatok és a mezőgazdaság megreformálása különböző támogatott projekteken keresztül. Összefoglalva: olyan célokra szánnak pénzt, amelyek ilyen-olyan módon képesek lehetnek kezelni a Föld utóbbi időben tapasztalt drasztikus felmelegedését.

Az Apple csak 2015-ben 850 millió dollárnyi befektetést jelentett be, és a Google is hasonló nagyságrendben követte riválisát. Történetének eddigi legnagyobb, 300 millió dolláros befektetéséről számolt be a keresővállalat a napenergia-termelésben. A cég az amerikai piac lakossági szegmensének legjelentősebb szereplője, a kaliforniai SolarCity frissen létrehozott 750 milliós alapjához csatlakozott, amely a tervek szerint 25 ezer háztartásban telepítene a tetőre rögzített napelemeket.

Ezzel a Google története során már 1,8 milliárd dollárt fordított a megújuló energiával kapcsolatos projektekre, amelyek során eddig három kontinensen létesített szél- és napenergia-létesítményeket.

Egyre többen csatlakoznak

A koalíció nyílt levelében határozottan kiáll Donald Trump döntése ellen, és megemlíti a klímaváltozás jelentette veszélyeket és költségeket. Az amerikai kezdeményezés a megosztó személyiségű elnök elleni tiltakozó akciónak is felfogható: részvevői többször hangsúlyozzák, hogy a washingtoni vezetés ellenkező irányú döntése ellenére államok, városok, iskolák, vállalatok, befektetők, az amerikai gazdasági élet jelentős részét kivető piaci szereplők mind a klímaváltozás ellen lépnek fel, fenntartva az USA globális vezető szerepét az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében.

A New York és Kalifornia államok által is támogatott kezdeményezés a Nagy Alma korábbi polgármestere, Michael Bloomberg vezetésével jött létre. Eddig több mint 20 vállalat csatlakozott a legnagyobb 500 amerikai cég közül, 125 város, 9 állam, 903 egyéb vállalat és befektető, illetve 183 oktatási intézmény fejezte ki szolidaritását és együttműködési hajlandóságát.

Piaci hírek

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.