Árulkodó részletek derültek ki az Apple beszállítókkal kötött gyártási megállapodásokból.

Hamarosan itt az okostelefonok tizedik születésnapja: az Apple egy évtizede mutatta be első iPhone-ját, ami – túlzás nélkül – forradalmasította a mobilkommunikációt. Várakozások szerint az ezt ünneplő modell (képünk csupán illusztráció) egészen különleges lesz. Pontosabban lesznek.

Egyszerre három iPhone?

Természetesen semmit sem erősített meg az Apple, így az értesülések nem vehetők készpénznek, ám a kiszivárgott információk szerint három modellel is piacra fog lépni a vállalat az őszi bemutatón. Az eddig ismert (és a nagyközönség által csak iPhone 8-nak nevezett) verzió mellett két másik (iPhone 7S és 7S Plus munkaneveken futó) készülék is megjelenhet.

Ezt a Wistron vezetője árulta el nemrég; a tajvani vállalat felel az iPhone-ok összeszereléséért. Robert Hwang elmondta, hogy egy 5,5 inches kijelzőjű, vízálló és vezetéknélküli töltésre képes második példányra is kaptak megrendelést az Apple-től. Az összeszerelési eljárás nem változott jelentősen, csupán a megbízható vízállóság előállítása miatt kellett módisítani a szerelési módszert, illetve az új funkciókhoz új tesztelési eljárást kellett kidolgozni.

A Nikkei Asian Review értesülései szerint egy harmadik, kisebb modellel is számolni kell majd, de azt nem a Wistron gyártja, a tajvaniak csak az 5,5 inches modellt szerelik össze. A 4,7 inches iPhone (várhatóan iPhone 7S) valószínűleg megegyezik nagyobb testvérével. Ugyanakkor a prémium változat külsejében jelentősen el fog térni a másik kettőtől: csak ez fog lekerekített szélű kijelzőt kapni.

Amit az iPhone 8-ról tudni vélünk

Egy rakat új funkcióval gazdagodik a csúcskategória különböző iparági értesülések alapján. OLED kijelzője lesz a legnagyobb okostelefonnak, ami nem csak a színgazdagságra, hanem az akkumulátoridőre is jótékony hatást gyakorol majd. Továbbra is lesz ujjlenyomat-olvasó, de az bekerül a display alá, azaz láthatatlan lesz. Emellett komoly támogatást kap az augmented reality, azaz a kiterjesztett valóság is, a részletekről azonban még semmi sem szivárgott ki.

A már említett vezetéknélküli töltés létét több dolog is alátámasztja. Egyrészt az Apple nemrég csatlakozott a Wireless Power Consortium nevű szervezethez, amely a vezetékmentes akkumulátortöltési fejlesztéseket igyekszik összefogni. Másrészt pedig egyre gyakrabban bukkan fel az az előrejelzés, hogy üvegházas kialakítást kap a telefon (ez az anyag jobban használható drótmentes töltési célokra). Ugyanakkor némileg ellentmondásosak az értesülések, mert bizonyos források állítják, hogy ez a töltési eljárás – legalábbis ennél a generációnál – egyelőre a csúcskategóriára korlátozódik.

Várhatóan a vízálóssága is jobb lesz az iPhone 8-nak a korábbi mkodellekénél: az iPhone 7 még IP67-es minősítésű, ám a kiszivárgott adatok alapján az ősszel debütáló csúcsmodell már eggyel jobb, IP68-as besorolást kap. És, hogy mi a különbség? Az IP67-es minősítést azok a készülékek kaphatják meg, amik 30 percig bírják maximum egy méteres mélységben a nedves közeget, addig az eggyel nagyobb számú tanúsítvánnyal rendelkező készülékeknek viszont akár 1,5 méteres mélységben is ki kell bírniuk fél órányi búvárkodást.

Nem lesz olcsó

Mindennek azonban komoly ára is lesz. Várhatóan több mint ezer dollárt fognak elkérni a legerősebb, legnagyobb modellért. Nem kizárt, hogy a megjelenési sorrend is változik emiatt: elsőként az olcsóbb iPhone 7S és 7S Plus lép piacra, hogy azokat is rávegye a vásárlásra a vállalat, akik új almás okostelefont szeretnének, de nem tudnak másfél-két havi kelet-európai átlagfizetést elkölteni egyetlen telefonra.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.