Az ázsiai diktatúra nem csak hekkeli a digitális fizetőeszközöket, de konferenciákat is szervez velük kapcsolatban. Ezekre nagyon elvinnék a külföldi szakembereket is, akik azonban könnyen a bíróság előtt találhatják magukat a nemzetközi szankciók megsértése miatt.
Hirdetés
 

Az Észak-Koreával szemben majdnem másfél évtizede életben lévő, és időközben folyamatosan bővülő ENSZ BT-szankciók nyomán az ázsiai diktatúrának egyre nagyobb szüksége van az alternatív forrásokra, hogy finanszírozni tudja működését, nem utolsósorban nukleáris programját és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáinak fejlesztését. Az ENSZ egyik tavaly augusztusi jelentése 2 milliárd dollárra becsülte azt az összeget, amit ezen belül széleskörű és egyre szofisztikáltabb kibertámadásokkal szednek össze, elsősorban a banki tranzakciókat és a kriptovaluta-kereskedelmet célozva.

Innentől akár meglepő is lehet, hogy Phenjanban február végén a blokklánc-technológiákkal és a kriptovalutákkal foglalkozó nemzetközi konferenciát rendeznek, ráadásul nem is először: tavaly áprilisban már lezajlott egy hasonló esemény az észak-koreai fővárosban, amelyen a szervezők szerint nyolcvan különféle szervezet képviseltette magát. Köztük amerikaiak is, akik közül november végén az FBI már le is tartóztatta az Ethereum platform fejlesztésén dolgozó Virgil Griffith-t, amiért előadóként elutazott a konferenciára, bár az amerikai külügy előzőleg elutasította beutazási kérelmét.

Nagyon várják az amerikaiakat

A technológiai rendezvéynen való részvétel így alapból az International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) törvénybe ütközik, bár a programozót különféle, esetenként elég furcsa dolgokkal vádolják. Ezek között a minimum, hogy az időközben szabadlábon védekező Griffith összeesküvésben vett részt, ésinformációval segíthette az észak-koreaiakat azzal kapcsolatban, hogy a kriptopénzek felhasználásával milyen módokon lehet átjátszani az országot sújtó korátozásokat – bár előadásában állítólag semmi olyat nem mondott, ami nem számít a világhálón keresztül is bárki által elérhető adatnak.

Az észak-koreaiak a most februárban rendezendő blokklánc- és kriptovaluta-konferenciára is nagyon várják a külföldi, elsősorban amerikai résztvevőket. Az eseményt reklámozó kormányzati oldalon például még azt is felajánljk nekik, hogy segítségükre lesznek a látogatás nyomainak elfedésében, így az útlevelüket sem pecsételik majd le az országba való belépéskor. Az ENSZ (vagy akár az Európai Unió) rendelkezései ugyanakkor egyértelműek az olyan pénzügyi műveleteket, technikai képzést, szolgáltatásokat vagy más hozzájárulást illetően, ami segítheti a diktatúrát a korlátozások kikerülésében vagy a rakétaprogram továbbfejlesztésében.

Most jobban odafigyelnek majd

A Reuters mindezzel kapcsolatban egy brit kormánytisztvidelőt idéz, aki szerint a kriptopénzek és a blokklánc-technológia észak-koreai felhaszálásának bármilyen támogatása rögtön felveti a Biztonsági Tanács rendelkezéseinek megsértését, mert ezek törvényszerűen segítik Észak-Koreát a fenti célok megvalósításában. A hírügynökség egy januárban esedékes BT-jelentés előzetes kivonata alapján arról is beszámol, hogy a tavalyi konferencia programja is explicit módon foglalkozott a szankciók kijátszásának és a nemzetközi pénzmosás lehetőségeivel.

Mivel az újabb esemény február 10-i regisztrációs határidejének közeledtével sorban jelennek meg a figyelmeztetések az észak-koreai fellépés kockázatairól, elég nyilvánvaló, hogy a múlt áprilisi rendezvényt követően ezúttal már árgus szemekkel figyelik, ki próbál meg bejutni a phenjani kriptokonferenciára. Mások mellett az ENSZ szakértői is felhavták rá a figyelmet, hogy nem jó ötlet jelentkezni a rendezvénye, és engedélyek hiányában elutazni rá még rosszabb ötlet lenne; különösen, hogy az előző évi találkozó után a szervező Korean Friendship Association (KFA) sikeres kapcsolatépítésről és megkötött informatikai szerződésekről beszélt, most pedig belógatta, hogy a bizalmas lebonyolítés mellett a legmagasabb rangú állami tisztségviselőkkel és műszaki vezetőkkel is lehetőséget biztosít az eszmecserére.

Legutóbb az ősszel szemléztük a Reuters egy másik riportját, amelyből kiderült, hogy akkor a nemzetközi szankciók ellenére már az észak-koreai lakosság negyede, körülbelül hatmillió ember rendelkezett valamilyen okostelefonnal, vagyis Észak-Korea itt is a kereskedelmi korlátozásokat simán megkerülve építgeti saját mobil ökoszisztémáját. Ez egyre növekvő keresletet olcsó kínai importból kielégítve tetemes hasznot termel a diktatúrát irányító rezsimnek, miközben a lakosság egy részének megélhetést is biztosít. A hírügynökség a helyben márkázott készülékekről is beszámolt, amelyeket tajvani félvezetőipari komponensek, a kínai gyártmányú akkumulátorok és a Google Android rendszerének egy megfelelő verziója jellemez.

Közösség & HR

Az MNB figyelmeztet: ezért lehetnek kockázatosak a fintechek szolgáltatásai

Elégtelen a tájékoztatásuk, átláthatatlan módon zárolnak ügyfélszámlákat, és az ott tárolt pénzekre nem vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap védelme sem.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.