A magyarok több mint a 90 százalékát zavarja ha valaki szelfibottal készít magáról fotót, amúgy már vérbeli okostelefon függők vagyunk, a nyaralást sem tudjuk nélküle elképzelni.
Hirdetés
 

Az okostelefonnal kapcsolatos nyaralási szokásoknak járt utána néhány hete a már a szupertelefonok korszakára készülő Huawei megbízásából az Ipsos. A vizsgálat 12, zömében közép-kelet-európai, illetve néhány észak-európai országra terjedt ki, előbbibe beleértve Magyarországot is. Ennek eredményeiről számoltak be ma Budapesten.

Nálunk inkább a férfiak szelfiznek

Mi magyarok néhány ponton másképpen viszonyulunk mind a vakációzáshoz, mind az okostelefonunkhoz, mint a régió többi részében. Az itthon megkérdezettek több mint az 50 százaléka a városnéző programokat tartja valódi kikapcsolódásnak, nem pedig a tengerparti pihenést. Utóbbira nálunk a válaszadók egyharmada voksolt csak. A térség más tájain egyértelműen a vízparti programok a menők.

Miközben egyre több okostelefonos funkciót használunk, a szelfibot valahogy nem nyerte meg a tetszésünket: a megkérdezettek 45 százalékát zavarja, további 43 százalékot pedig kimondottan idegesíti, ha valaki ezzel portréfotózik. A szelfizést önmagában kedveljük, a hazai okosmobilozók 70 százaléka rendszeresen ezt teszi, de ebben is eltérve a régiós átlagtól, nálunk inkább a férfiak hajlamosak ilyesmire. A kutatásba bevontak 75 százaléka állította ezt magáról, a nőknél ez az arány 70 százalék alatti.

Nálunk már a vakáció alatt is inkább az okostelefonjukat használják fotózásra az emberek, megspórolva a kisebb-nagyobb fényképezőgépek és kiegészítőik jelentette többletterhet. Ez azt is jelenti, hogy az okostelefonokkal készített fotókat nem tartják sokkal gyengébbnek a profi céleszközökkel készülteknél.

Miközben külön fotómasinát már nem nagyon szeretünk magunkkal vinni, az okostelefonhoz csatlakoztatható hangszórót a megkérdezettek több mint az egyharmada tartja elmaradhatatlan kiegészítő eszköznek.  

Navigációban már verhetetlen, a mobilfizetést még tanuljuk

És, hogy a szimpla telefonáláson, üzenetküldésen és fotózáson kívül a nyaraláskor még mire használjuk okos eszközünket? A válasz nem túl meglepő legfőképpen navigálunk vele. Az útvonalkereső alkalmazásokat a megkérdezettek több mint háromnegyede tartja elengedhetetlennek, a térképes applikációt még ennél is többen, a megkérdezettek 84 százaléka vesz igénybe. Közel 60 százalék viszont olyannyira előre gondolkodik, hogy még az utazás előtt letölti úticélja térképét, hogy offline is böngészhesse azt.

A magyarok 58 százaléka előszeretettel használja okos eszközét hotel és étterem értékelések keresésére és olvasására, 38 százalékuk pedig a foglalási adatait vagy elektronikus jegyét is az okostelefonján tartja. A QR-kódok viszont már mennek ki a divatból, a mobilfizetés pedig még csak mostanában kezd belendülni, a megkérdezetteknek 27-27 százaléka élt ezzel a két lehetőséggel útja során.

Külső akkumulátor és külső tárhely nélkül el se induljunk?

A teljes körben megkérdezettek mintegy fele állítja, hogy számára a két legjelentősebb okostelefonos kihívást a gyorsan lemerülő akkumulátor és a még gyorsabban elfogyó tárhely jelenti. Emiatt a fotókat és videókat másik eszközre – laptopra, vagy táblagépre kell mentenie. A telefon lemerülése ellen pedig, főleg a fiatalok gyorstöltőt, vagy külső akkumulátort visznek magukkal.

Konzumer tech

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.