Végre vége lehet az órákig tartó akkutöltéseknek, és közben a biztonságért sem kell (a szokottnál jobban) aggódnunk.
Hirdetés
 

Míg nagyobb elektronikai eszközeink esetében nem jellemző, a kisebb készülékeket – okostelefonok, fényképezőgépek, okosórák stb. – mára szinte kizárólag USB-szabvány használatával töltjük. A laptopok csatlakozójába dugva vagy adapterrel az elektromos hálózatba kapcsolódva: az univerzális soros busz megkerülhetetlen tényezővé vált ezen a téren.

Elterjedtsége miatt azonban nehéz is hiányosságaitól megszabadulni. A legnagyobb, számlájára felírható probléma talán a töltési teljesítmény, tempó nagysága. A legmodernebb USB-C szabványtól eltekintve, melyek akár néhány tíz perc alatt is sok tízszázalékot tudnak belepumpálni a telefonokba, a töltési folyamat többsége két-három órát igénylő feladat.

Vendorlock

Ezen az időn spórolna sokat a témában érdekelt konzorcium. A CES-en bemutatott USB Fast Charger projekt radikálisan növelné a töltés tempóját. Amint említettük, a legújabb fejlesztések esetében már elég jó eredményt sikerült elérni, ennek azonban az a hátránya, hogy a gyártók saját adaptereit kell használni, melyek szigorú felügyelet alatt tartják a folyamatot.

Az egész téma rákfenéje ugyanis az akkumulátorok folyamatos kapacitásnövekedésében keresendő. Az elmúlt években megállás nélküli volt a küzdelem a minél nagyobb (de még mindig hordozható méretű és tömegű) energiatároló telepek munkába állításáért. Ezek töltéssel való ellátása azonban egyre több és több energiát igényelt, amit a szabványos, de hagyományos töltők már nem tudtak megadni az eszközök számára. A készülékgyártók ezért bizonyos szempontból egyedi töltőket hoztak létre, amelyek saját termékeiket az átlagosnál jóval gyorsabban tömik tele elektronokkal. Ezt az előnyt azonban kizárólag akkor kaphatta meg felhasználó, ha a készülékhez adott gyári töltőt használta.

Ezt a gyártóhoz kötöttséget szüntetné meg a USB Fast Charger; a technológia lehetővé tenné, hogy harmadik féltől származó adapterrel is ugyanolyan töltési hatékonyságot érhessenek el a hordozható eszközök tulajdonosai. A USB Implementers Forum elnöke, Jeff Ravencraft szerint egészen előrehaladott állapotban van a projekt, állítása szerint a konzorcium által hitelesített töltőkkel hamarosan már találkozhatunk a boltokban.

USB-C, a megváltó

A bármilyen helyzetben csatlakoztatható USB-C kábelek hozzák el a mindenki számára elérhető gyorstöltés korát. Ennek gyorstöltési szempontokból való egységesítésével azonban máig adós maradt a piac, ezt törlesztheti a fent említett projekt. Hitelesítésükkel garantálják, hogy csak olyan alkatrészeket – például USB vezérlő chipek, kábelek, töltők – használnak fel a minősítést megszerző termékeknél, melyek garantálják a teljes kompatibilitást.

A töltő és a csatlakozott egység alapvetően bizalmatlan kell, hogy legyen egymással. Egy rosszul megtervezett és/vagy gyenge minőségű elemekből összeépített eszköz ugyanis gyorsan hazavághatja az energiaéhes készülék akkumulátorát. Ennek elkerülése érdekében korlátozott a töltési sebesség, ha azonban megbízható a töltő, akkor a folyamat a megszokotthoz képest jóval gyorsabban is végbe mehet, vázolta röviden Brad Saunders, az USB IF elnöke.

Jó hír, hogy nem csupán a töltési sebességen javít a minősítési program, hanem bizonyos számítógépes támadásokkal szemben is védettséget biztosít. Egy minősített pendrive például nem lesz képes a leütött billentyűk figyelésére, mivel a tanúsítvány nem biztosít ehhez jogosultságokat számára, árulta el Rahman Ismail, a konzorcium műszaki vezetője.

Mobilitás

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.