Júliusban bejelentették, hogy szeptember elsejétől vége, aztán augusztusban, hogy mégsem. Most kiderült: már csak egy hónapja van a klasszikus Skype-nak.
Hirdetés
 

Július óta kacskaringós utat járt be a Skype-kommunikáció a Microsoftnál. Mint azt akkor megírtuk, a vállalat bejelentette, hogy a klasszikus 7-es verzió támogatását megszünteti szeptember elsejével. Ám a felhasználók fellázadtak: alapvetően nem az újdonságok ellen volt kifogásuk, hanem hogy az átfazonírozással együtt pár régi funkciót is beszántottak a fejlesztők, ráadásul az átállásra nagyon kevés időt hagytak.

Végül a vállalat meghátrált, és bejelentette, hogy marad a régi Skype – egy ideig. Azt azonban nem részletezték, hogy pontosan meddig. Ám most fény derült erre is.

Novemberben jön a vég

A Microsoft csupán a július közepén publikált eredeti blogbejegyzéshez csapott egy rövid frissítést, amiben közölte: november elsejével leáll a régi Skype-verzió támogatása, de folyamatosan dolgoznak azoknak a funkcióknak a fejlesztésén-visszahozásán, amiket a felhasználók leginkább hiányoltak az 8-as verzióból. A támogatás leállítása két lépcsőben történik. November 1-én a desktop, majd két héttel később a mobilon és tableten futó változat húzza le a rolót.

Bár az augusztusi bejelentés után sokan reménykedtek abban, hogy a Microsoft hosszabb kifutást ad a klasszikus változatnak, reálisan nem sok esély volt erre. A szeptember elején kiadott egyik legfontosabb hiánypótlás, a beszélgetésrögzítés lehetősége is kizárólag a  8-as Skype-on használható (az már külön pikáns, hogy amikor bejelentették, épp Windwos 10-en nem lehetett elérni a funkciót, miközben az androidos, a Mac OS-es és iOS-es, valamint a linuxos változat is támogatta).

Sok felhasználó sérelmezte a felület átalakítását is. Nehézkesnek, túlbonyolítottnak találták. Végül a Microsoft ebben is hajlott a kompromisszumra, hogy ne veszítse el a csevegőprogram régi felhasználóit.

Arra jó volt a mini szappanopera, hogy jobban figyeljenek

A felhasználók felháborodása arra jó volt, hogy a Microsoftnál kicsit jobban odafigyeltek arra, hogy mint mondanak a legelkötelezettebb felhasználók, és milyen igényeket fogalmaznak meg. A vállalat azóta sokkal aprólékosabban kommunikálja, hogy pontosan milyen funkciókon dolgoznak a programban.

Az augusztusi bejelentés óta több apróságot is javítottak-cseréltek-fejlesztettek. Az ingyenes hívásrögzítés mellett a legfontosabb ezek közül a végpontok közötti titkosítás lehetősége.

Mobilitás

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.