Júliusban bejelentették, hogy szeptember elsejétől vége, aztán augusztusban, hogy mégsem. Most kiderült: már csak egy hónapja van a klasszikus Skype-nak.
Hirdetés
 

Július óta kacskaringós utat járt be a Skype-kommunikáció a Microsoftnál. Mint azt akkor megírtuk, a vállalat bejelentette, hogy a klasszikus 7-es verzió támogatását megszünteti szeptember elsejével. Ám a felhasználók fellázadtak: alapvetően nem az újdonságok ellen volt kifogásuk, hanem hogy az átfazonírozással együtt pár régi funkciót is beszántottak a fejlesztők, ráadásul az átállásra nagyon kevés időt hagytak.

Végül a vállalat meghátrált, és bejelentette, hogy marad a régi Skype – egy ideig. Azt azonban nem részletezték, hogy pontosan meddig. Ám most fény derült erre is.

Novemberben jön a vég

A Microsoft csupán a július közepén publikált eredeti blogbejegyzéshez csapott egy rövid frissítést, amiben közölte: november elsejével leáll a régi Skype-verzió támogatása, de folyamatosan dolgoznak azoknak a funkcióknak a fejlesztésén-visszahozásán, amiket a felhasználók leginkább hiányoltak az 8-as verzióból. A támogatás leállítása két lépcsőben történik. November 1-én a desktop, majd két héttel később a mobilon és tableten futó változat húzza le a rolót.

Bár az augusztusi bejelentés után sokan reménykedtek abban, hogy a Microsoft hosszabb kifutást ad a klasszikus változatnak, reálisan nem sok esély volt erre. A szeptember elején kiadott egyik legfontosabb hiánypótlás, a beszélgetésrögzítés lehetősége is kizárólag a  8-as Skype-on használható (az már külön pikáns, hogy amikor bejelentették, épp Windwos 10-en nem lehetett elérni a funkciót, miközben az androidos, a Mac OS-es és iOS-es, valamint a linuxos változat is támogatta).

Sok felhasználó sérelmezte a felület átalakítását is. Nehézkesnek, túlbonyolítottnak találták. Végül a Microsoft ebben is hajlott a kompromisszumra, hogy ne veszítse el a csevegőprogram régi felhasználóit.

Arra jó volt a mini szappanopera, hogy jobban figyeljenek

A felhasználók felháborodása arra jó volt, hogy a Microsoftnál kicsit jobban odafigyeltek arra, hogy mint mondanak a legelkötelezettebb felhasználók, és milyen igényeket fogalmaznak meg. A vállalat azóta sokkal aprólékosabban kommunikálja, hogy pontosan milyen funkciókon dolgoznak a programban.

Az augusztusi bejelentés óta több apróságot is javítottak-cseréltek-fejlesztettek. Az ingyenes hívásrögzítés mellett a legfontosabb ezek közül a végpontok közötti titkosítás lehetősége.

Mobilitás

Többen, de még mindig keveset keresnek a netes kreatívok

A legfrissebb elérhető adatok szerint nagyott nőtt egy év alatt az az összeg, amennyit különböző tartalmak előállításával lehet keresni az interneten.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.