A korábban is sok kritikát kapó, helymeghatározásra használt eszköz kulcsszerepet játszott egy tragikus véget érő szerelmi drámában.

A technológiai fejlődés, a lehetőségek kibővülése sajnos nem csak megkönnyíti az emberek boldogulását a világban, de nem kívánt kockázatokkal, veszélyekkel is jár. Erre szállított egy nagyon súlyos példát az elmúlt hét az Egyesült Államokban. A hatóságok ugyanis gyilkossággal vádolják azt a nőt, aki a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az Apple AirTag eszközével követte barátját, majd egy bevásárlóközpont előtt áthajtott rajta kocsijával, miután egy másik nővel találkozott egy ottani bárban.

Apró segítségnek szánták

A kicsiny, korong formájú AirTag tulajdonképpen rendkívül egyszerű szerkezet. A lényegét a beépített Bluetooth-szenzor adja, amelynek köszönhetően a biléta által kibocsátott hangjelzéssel, vagy a vállalat dedikált alkalmazásával könnyedén megtalálható. Kulccsomóra aggatva, pénztárcába rejtve így nagy segítséget jelent a feledékeny, gyakran szétszórt tulajdonosoknak.

A termékkel együtt járó problémák viszont szinte rögtön a tavalyi debütálást követően világossá váltak. Az AirTag ugyanis kellően kicsi ahhoz, hogy táskába, autóba és hasonló helyekre rejtve sokáig észrevétlenül "ráakaszkodjon" valakire, aki nincs tisztában azzal, hogy az eszközzel valaki szó szerint minden lépését képes követni.

Ennek elkerülésére az Apple több biztonsági mechanizmust is beépített a rendszerbe, de a nem kívánt eszköz közelségére figyelmeztető jelzéseket nem feltétlenül észleli azonnal a célpont, egy-két órányi megfigyelés pedig bőven elég például arra, hogy valakiről kiderüljön, hol lakik. Vagy éppen az, hogy éppen hol tartózkodik, mint ami a tragédiához vezetett a fentebb említett gyilkossági ügyben.

Súlyos problémák

A jelenség súlyosságát mutatja az NBC10 Boston beszámolója is, miszerint legalább két tucat olyan rendőrségi intézkedést kiváltó eset történt a közelmúltban Boston környékén, amelyek nem kívánt AirTag-nyomkövetés miatt indultak. Ezek közül nyolc esetben a hatóságok nem adták ki a lapnak a jelentéseket, mert azok családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyek voltak.

Az Apple a sokasodó problémákra idén februárban reagált. A cég egyrészt elítélte terméke mindennemű illegális használatát, valamint egy sor módosítást jelentett be, amelyekkel igyekeznek megakadályozni, hogy az AirTag képességeit bárki zaklatásra, vagy egyéb jogsértésekre használja.

A gyilkossági üggyel kapcsolatban a cég egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

Konzumer tech

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.