Alapértelmezett lesz az okostelefonokon és táblagépeken tárolt adatok titkosítása. A hatóságok azonban az iCloudba és a Google Drive-ba továbbra is belelátnak.

Mind az andoidos, mind pedig az iOS-es mobil eszközökön alapértelmezett lesz a tárolt adatok titkosítása. Az ezzel kapcsolatos változásokat a Biztonságportál foglalta össze.

Maga a titkosítás mindkét platformon jó ideje megoldott. A titkosítási technológiák részei az operációs rendszereknek, és persze ott vannak az önálló titkosító alkalmazások is. Csakhogy ezeket a felhasználók többsége nem használja: vagy nem is ismerik ezeket a megoldásokat, nem is tudnak a létezésükről, vagy egész egyszerűen nem érzik fontosnak az adatok ilyen módon történő védelmét. De azok közül, akik ismerik, sokan úgy vélekednek, hogy az adattitkosítás időigényes, ezért inkább nem is használják.

A hatóságok ellen is jó?

Most azonban az Apple és a Google is lépett. Nem kizárólag felhasználói oldalról közelítettek a problémához. Fontos szempont volt az is, hogy időnkét ki kell adniuk felhasználói adatokat a hatóságoknak és különféle szerveknek, és ez egyik vállalatnak sincs az ínyére, már csak azért sem, mert rontja az üzletet. Ezért törekednek arra, hogy olyan megoldásokat kínáljanak, amik miatt még akkor sem tudnak adatokat kiszolgáltatni, ha arra kötelezik őket.

A két cég azt találta ki, hogy úgy titkosítja a készülékeken tárolt adatokat, hogy a kódoláshoz és a dekódoláshoz használt kulcsok soha nem kerülnek a birtokukba. Az Apple a titkosítás hatékonyabbá tételét az iOS 8 kapcsán jelentette be, míg a Google jelenleg is dolgozik a fejlesztéseken.

Készen kapjuk a titkosítást

Bár az Android következő, L kódnéven emlegetett kiadásának pontos megjelenési ideje még nem ismert, azt már lehet tudni, hogy titkosítás szempontjából biztosan nagy változást hoz: az operációs rendszerben alapértelmezett lesz a bekapcsolt adattitkosítás. Maga a lehetőség három éve része az Androidnak, csak épp a felhasználók nem használták. Ráadásul olyan eljárást alkalmaznak – hangsúlyozta a Google szóvivője –, amelynél a kulcsok az eszközökön tárolódnak. Így az adatokhoz sem a Google, sem más szolgáltató nem tud hozzáférni.

A Google szerint azzal, hogy Android L-ben alapértelmezetté teszik a titkosítás bekapcsolását, egy lépéssel kevesebbet kell megtenniük a felhasználóknak. Ha hinni lehet a cégnek, az L – és vele a bekapcsolt titkosítás – még az idén megjelenik.

Az Apple iOS 8 is erősen fókuszál a kliensoldali titkosításra, valamint hogy az ehhez szükséges kulcsok ne hagyhassák el a mobilokat. Tim Cook Apple-vezér azonban hangsúlyozta: a cég soha nem dolgozott együtt egyetlen ország kormányzati ügynökségével sem, hogy hátsó kapukat hozzanak létre a termékeiken és szolgáltatásaikon.

A Drive és az iCloud más tészta

A két cég elkötelezettsége valóban dicséretes. Azt azonban továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amikor az online szolgáltatások használunk, a mobilokon történő titkosítás nem jelent automatikus védelmet. Tehát ha adatokat teszünk fel az Apple iCloudjába vagy a Google Drive-ra, az ott tárolt állományokhoz a hatóságok ugyanúgy hozzá fognak férni, mint eddig.

Biztonság

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.