Szerény mértékű bevételnövekedéssel, de jelentős profitcsökkenéssel indította az évet a Magyar Telekom. Az első negyedéves mutatókat Szabó János gazdasági vezérhelyettes kommentálta.

Az idei első negyedévben a csoportszintű bevétel a tavaly eladott Crnogorski Telekom nélkül, 1,6 százalékkal 140,5 milliárd forintra nőtt. A javulás elsősorban a mobil adatforgalom, készülékértékesítés, valamint a rendszerintegrációs és IT-bevételek növekedésének köszönhető. A mobil szegmens bevételei 2,7 százalékkal, 74,3 milliárd forintra nőttek, a vezetékes bevételek pedig 1,7 százalékkal, 47,5 milliárd forintra csökkentek.

Az összforgalommal szemben az eredménymutatók elmaradtak az egy évvel korábbitól, amit a menedzsment a fejlesztésekre és az ügyfélmegtartásra fordított átlagon felüli költések mellett a 2016 első negyedévi eredményeket segítő egyszeri tételekkel, vagyis egy infoparki ingatlan, valamint az Origo eladásának a hatásával magyaráz. Az EBITDA éves összehasonlításban 16,5 százalékkal, 38,3 milliárd forintra, az adózott eredmény pedig 54,6 százalékkal, 4,8 milliárd forintra csökkent az idei első negyedévben.

A jóléti alapcsomag várhatóan júliustól jöhet

A mobil szegmensben a korábbiaknál nagyobb volt a készüléktámogatás, amit az ügyfélbázis megtartása illetve bővítése miatt tartott szükségesnek a társaság – mondta Szabó János. Az időszak meghatározó lépéseként említette, hogy március végén megújult a mobilportfólió, lehetővé vált a hang- és adatcsomagok személyre szabhatósága. Megtudtuk azt is, hogy a kabinet által beígért digitális jóléti alapcsomag, hosszas kormányzati előkészítés, és többszöri időpont módosítás után a Telekomnál várhatóan július elsejétől válik elérhetővé.


A Magyar Telekom főbb negyedéves számai és idei célkitűzései


A mobilpiac kapcsán szó esett a Digi elmaradt tavaszi belépőjéről is, ami előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik. Láthatóan készülnek erre a lépésre, boltokat nyitnak, hálózatot építenek – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette, éppen ezért a verseny továbbra is erős marad az üzleti és feltöltőkártyás mobil szegmensekben, valamint a hármas csomagok árazásában is.

A vezetékes szegmensben is fontos az előfizetői bázis megtartása, növelése, ezt a célt többek között az új 1 Gbit/s szélessávú internetszolgáltatás megjelenésével is támogatni akarják. Ez azonban optikai hálózati technológiát igényel, ami a Telekomon belül egyelőre 700 ezer háztartás számára hozzáférhető.

Utcáról utcára folyik a harc az előfizetőkért

A vezérhelyettes elmondta, hogy idén további 270 ezer háztartást fednek le üvegszálas technikával ennek közel a fele már az első négy hónapban teljesült. Kiemelte, nagyon erős a vezetékes piacon folyó hálózatépítési hajrá is. A versenytársak is a minél nagyobb földrajzi elérésre törekszenek. A verseny azonban már jóval túl megy a hálózatépítésen, ahogy fogalmazott: az árakban is kiélezett, utcáról utcára folyó harc megy az előfizetőkért.

Mobilhálózat fejlesztésében a fókusz a 4G+-on van, ez legalább 300 Mbit/s sebességet nyújt, ami jelenleg a hálózat harmadán érhető el, és ami idén még 5-10 százalékkal bővülhet. További fejlesztési lépéseket igényel a 4G hálózat beltéri lefedettsége, ami most 87 százalékos, ezen kívül az év végéig be kell fejezni a 4G-s frekvenciatendernél vállalt kültéri 99 százalékos lefedettséget is, ami most 98 százalékos. Hiába országos léptékű a hálózat, a 4G-képes okos készülékek aránya még épphogy eléri az 50 százalékot.

Ami a további szolgáltatási szegmenseket illeti a leglátványosabban a rendszerintegrációs (RI) és információtechnológiai (IT) bevételek emelkedtek. A növekedés 11,4 százalékos volt és összességében 17,1 milliárd forintot hozott a közösbe. A jó teljesítmény lényegében két nagyobb közbeszerzési tendernek köszönhető. A cég nyerte el a FINA úszó világbajnoksághoz kapcsolódó infrastruktúra-telepítést, másrészt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek eszközöket szállított és részt vett a rendszer telepítésében is. A vezérhelyettes szerint az erős lendület kitarthat az év végéig is.

Partnerek bevonásával készülnek az IoT-korszakra

Szó esett a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó fejlesztésekről, tervekről. Elhangzott, hogy elkezdődött az ezt megalapozó keskenysávú NB-IoT hálózat kialakítása is. Ennek a kiaknázásához partnerek bevonására is szükség van. Kérdésünkre Szabó János elmondta, hogy jelenleg a pénzügyi-, az egészségügyi-, a közlekedési-, illetve mostanában már az agrárszektor is érdeklődik, de a Telekom az államra is számít. Előbb azonban össze kell rakni még a hálózatot.

 

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.