Ron DeSantis kormányzó aláírta a törvényt, ami megtiltja a 14 év alattiaknak a közösségi média használatát. A 14-től 16 évesek esetében pedig szülői hozzájárulás kell majd.

Az USA tagállamai közül a legszigorúbb szabályozást készül bevezetni Florida a kiskorúak védelmére hivatkozva. A korábban a törvényhozás mindkét házában megszavazott tervezet Ron DeSantis kormányzó tegnapi aláírásával emelkedett jogerőre.

Az új törvény szerint a 14 évesnél fiatalabbak még szülői jóváhagyással sem használhatják a közösségi médiához sorolt platformokat. Utóbbiakba beletartozik bármelyik olyan rendszer, amely nyomon követi a felhasználók tevékenységét, lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy anyagokat töltsenek fel és interakcióba lépjenek másokkal, valamint olyan függőséget okozó funkciókat használ, amelyek célja a túlzott vagy kényszeres használat.

A szabályozás szerint az érintett hálózatoknak minden fiatal gyermekhez tartozó fiókot törölniük kell. Ennek elmulasztása pedig akár 50 ezer dolláros bírsággal is járhat esetenként. (A törvény egyes ellenzői szerint ehhez azonban olyan sok szenzitív adatot kell a cégeknek begyűjteniük, hogy az önmagában megkérdőjelezi a döntés társadalmi hasznosságát.) 

A HB 3-ként emlegetett szabályozás végső formája egyébként kompromisszumnak tekinthető, mivel az eredeti javaslatban még 16 év szerepelt korhatárként. Ezt azonban a kormányzó nem támogatta, így a 14 és 16 év közötti fiatalok szülő hozzájárulással továbbra is használhatják majd a közösségi platformokat.

Január még messze van

A tervek szerint a törvény csak jövőre, január elsején lép hatályba, ám egyáltalán nem biztos, hogy végül ez ténylegesen bekövetkezik. A jogszabály ugyanis számos törvényességi kérdést felvet, ellenzői többek között alkotmányossági aggályokra hivatkozva igyekeznek elérni a paragrafusok megsemmisítését.

A törvény sorsa már csak azért is bizonytalan, mert az Egyesült Államok számos más tagállamában is próbálkoztak már hasonló korlátozásokkal, de azok jellemzően rendre elbuktak a különböző jogi akadályokon.

A témához kapcsolódik, hogy New York városa februárban döntött úgy, hogy több közösségi platformot (a Facebookot, az Instagramot, a YouTube-ot, a Snapchatet és a TikTokot) is bíróság elé citál, mivel ezek a felületek szándékosan úgy lettek kialakítva, hogy a fiatalokat a minél gyakoribb használatra ösztönözzék, ami káros az egészségükre.

Közösség & HR

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.