Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
Hirdetés
 

Furcsa megállapodást jelentett be a héten a Facebook: ingyenesen biztosít testkamerákat a londoni rendőrségnek, a Metropolitan Police Service-nek, a köznyelvben csak Met-ként (vagy a Scotland Yard után Yardként) emlegetett szervezetnek. Cserébe viszont belső nézőpontú (videojátékokban jártasaknak az FPS, azaz a first person shooter játékokból lesz ismerős) lövöldözős-harcolós videókat kér a rendőrségi kiképzésekről – írta a Financial Times.

A christchurch-i támadás miatt léptek

A Facebook közleménye szerint a felvételeket arra fogják felhasználni, hogy az erőszakos cselekményt rögzítő videókat felismerje a mesterséges intelligenciát használó szűrőprogramjuk. A FT felhívja a figyelmet arra, hogy a Facebook pont egy nappal azelőtt jelentette be a megállapodást, hogy az amerikai szenátus előtt kellett beszámolnia arról – többek között a Google és a Twitter képviselőinek társaságában –, hogy milyen módon akadályozzák az erőszakos és szélsőséges tartalmak terjedését, és hogyan működik együtt a bűnüldöző szervekkel.

A megállapodáshoz az új-zélandi Christchurchben elkövetett rasszista mészárlásról készített videó kezelése – pontosabban kezelhetetlensége – vezetett. Az elkövető 17 percen át közvetítette a gyilkosságokat élőben a közösségi oldalon. Bár ezt több százan már akkor látták, csak a vége után negyedórával érkezett róla az első felhasználói bejelentés. A videó azonban még utána is majdnem egy óráig elérhető volt, ami alatt legalább további negyedmillióan nézték meg. Aztán jött a szélmalomharc az új feltöltésekkel.

A Facebook automata szűrője itt teljesen csődöt mondott. Zuckerbergék magyarázata szerint azért nem ismerte fel a videó tartalmát, mert az belső nézetből készült, azaz az elkövető fejére szerelt kamera rögzítette. Erre pedig nem tudták felkészíteni a szűrő gépi tanulás algoritmust, mivel a tanításához nem volt elegendő tartalom. A Facebook közleménye szerint ugyanis erre a fikciós filmek koreografált jelenetei nem alkalmasak, azok csak félreviszik a mesterséges intelligencia felismerési képességét.

A londoniak szerint mindenkinek jó lesz

A Met helyettes vezetője, Neil Basu azzal magyarázta a Financial Timesnak a megállapodást, hogy abból a rendőri szervek is profitálnak. Basu szerint a Facebook által fejlesztett technológia segítséget nyújthat a lőfegyverek támadásainak korai szakaszában történő azonosításában. Ez nem csak azért fontos, hogy megakadályozhassák az ilyen tartalmak terjesztését, hanem azért is, mert a rendőrség így sokkal gyorsabban reagálhat.

A rendőrségi gyakorlatokon készült felvételek nem automatikusan, hanem a brit belügyminisztériumon keresztül kerülnek a Facebookhoz – a hivatal valószínűleg előszűri a feltételeket. A közösségi oldal nem kap a felhasználásra kizárólagosságot, a videókat minden olyan cég használhatja majd, amely az erőszakos tartalmak azonosítását és kiszűrését segítő eszközökön dolgozik.

Az FT cikke hangsúlyozza, a rendőrség ezért nem kap pénzt, a Facebook csupán a testkamerákat adja. A Facebook a közleményében egyébként konkrétumok nélkül arról ír, hogy hasonló megállapodásról tárgyalnak az amerikai kormánnyal és a rendőri szervekkel.

Piaci hírek

Ami etikus hekkeléssel sikerül, az a kiberbűnözőknek is működhet

Kémappokkal fertőzték meg Google Assistantot és az Alexát. A két cég javította a kihasznált hibát, de...
 
Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.