Az Apple szerint nem bug, hanem feature volt az öregedő akkumulátorral rendelkező iPhone-ok szándékos lassítása. A francia szabályozó szerint az ilyesmiről előre szokás tájékoztatni a felhasználókat, a vállalat 25 millió eurót fizet az apró tévedésért.
Hirdetés
 

Az Apple még 2017 végén ismerte el, hogy a korosodó iPhone-ok megmagyarázhatatlan lassulásáról szóló találgatások nem voltak alaptalanok: a 6-os és az az iOS 11.2-től a 7-es sorozatok teljesítményét a vállalat valóban szoftveres úton korlátozta. Ennek oka a hivatalos magyarázat szerint az elöregedő akkumulátorok problémáinak orvoslása lett volna, mivel ezek egy idő után nem voltak képesek megfelelően kiszolgálni az okostelefonok magas energiaigényű műveleteit, és az eszközök ennek eredményeként váratlanul lekapcsolhattak. Más kérdés, hogy a gyengébb akkumulátortól alapesetben a rövidebb üzemidő senkit sem lepne meg, szemben a mobilok látványos lassulássával.

A gyors megoldást az Apple-nél ennek ellenére egy olyan szoftverfrissítésben látták (iOS 10.2.1 és 11.2), amely az akkuk állapotához szabta az iPhone-ok teljesítményét, ez pedig az idő előrehaladtával értelemszerűen egyre lassabb működést eredményezett – sok beszámoló szerint az akkor pár éves iPhone 6-os készülékek a megfelelő terhelés mellett már a legalapvetőbb funkciókon is fennakadtak. A dolog szépséghibája, túl az öregedő akkumulátorok pótlásának lehetőségein, az volt, hogy minderről a felhasználókat elfelejtették tájékoztatni, és a társaság hivatalosan csak akkor ismerte el a dolgot, amikor azt már az internetes közösségek is felkapták.

Az eset nyomán különféle vizsgálatok indultak, köztük az amerikai igazságügynél és a tőzsdefelügyeletél, miközben az Apple már az iOS 11.3 legelső béta kiadásában már opcionálissá tette a korlátozásokat. A cég szerint a szoftveres trükközésnek semmi köze nem volt ahhoz, hogy ki akarták volna kényszeríteni az öregedő iPhone-ok leselejtezését és a legújabb modellek megvásárlását; a felhasználók jelentős része viszont felháborodott az eljáráson, mivel az közvetve mégis ebbe az irányba terelgette őket, a gyártó szempontjából összekötve a hasznosat a kellemessel. Nem véletlen, hogy a fiaskó nyomán ismét sokan követelték az ingyenes akkucsere lehetőségét is.

A büntetés egy jobb Apple-negyedévnek is csak a morzsája

A történet legfrissebb eleme, hogy a francia versenyhivatal is megbírságolta az Apple-t: itt ugyancsak elfogadták, hogy a frissítés mindössze műszaki megoldást jelentett egy fennálló problémára, viszont másokhoz hasonlóan hiányolták a vásárlók megfelelő tájékoztatását. A szabályozóval való megállapodás értelmében az Apple 25 millió eurós (több mint 8 milliárd forintnak megfelelő) büntetést fizet, és az ügyről szóló beszámolót francia oldalukon is közzéteszik. Ha ez az összeg magasnak tűnik, akkor érdemes figyelembe venni, hogy az Apple a legutóbbi pénzügyi negyedévében is 3300-szor több, majdnem 92 milliárd dolláros forgalmat csinált.

A vállalat már 2007-ben megkövette a felhasználókat, és nem győzte hangsúlyozni, hogy minden az ő érdekükben történt – sőt összesen 11 millió felhasználónak ajánlotta fel a kedvezményes akkucsere lehetőségét 29 dolláros áron. (Hogy az Apple szervizénél mit jelent a kedvezményesség, arról itt írtunk részletesebben.) A francia hatóság mindenesetre szűk két évvel ezelőtt elindította a maga vizsgálatát is, amelytől a legtöbben ennél sokkal látványosabb büntetést vártak. Hogy az Apple-nek mennyire megfelel a 25 millió euró, azt az is jelzi, hogy a cég azonnal elfogadta az összeget, sőt a France24 csatornának nyilatkozva üdvözölte is a megállapodást. Az Apple képviselője ismét kiemelte, hogy a gyártó célja mindig is a telefonok élettartamának lehető legtovább nyújtása volt, az iOS 11.3 vagy újabb verziói pedig már továbbfejlesztett teljesítmény-felügyeleti funkcióval működnek.

Piaci hírek

Már javában készülődnünk kellene a kvantumszámítógépes támadásokra

Ebben a pillanatban még nem kell attól tartanunk, hogy kvantumszámítógépek bevetésével pillanatok alatt feltörik a titkosított fájljainkat, később azonban ez lesz a helyzet. Ebből következik, hogy többé nem alapozhatunk a feltörhetetlen titkosításra: a hekkereknek ma már elég megszerezniük az érzékeny adatokat, hogy aztán kivárják, amíg megjelennek a dekódolásra alkalmas eszközök.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.