A nagyvállalatok tizedénél senki sem ellenőrzi az adatközpont energiafogyasztási számláit - derül ki egy nemzetközi felmérésből. Ennek ellenére a fenntarthatósági szempontok egyre erősebben érvényesülnek.

A vállalatok akkor tudják sikeresen kezelni az adatmennyiség robbanásszerű növekedését, ha rövid távon vásárolják, hosszú távon viszont kiépítik a kapacitást állapítja meg az Oracle új generációs adatközpontokra vonatkozó tanulmánya. A kutatás azt vizsgálta, hogy a vállalatok mennyire készültek fel a Big Data (nagymennyiségű adat) jelenség előretörésére, azaz a minden korábbinál részletesebb, sokféle típusú adatok komplex feldolgozására és elemzésére. Ennek a megállapításnak nagyon örülhetett a kutatást finanszírozó óriásvállalat, hiszen ez egybeesik üzleti érdekeivel.

Két körben mértek  Az Oracle felkérésre a Quocirca kutatócég 2011 elején, majd egy második hullámban novemberben végzett vizsgálatokat a világ tíz országában illetve régiójában, melynek során közel ezer nagyvállalati vezetőt kérdezett meg. Kiderült, hogy felsővezetői szinten egyre nagyobb figyelmet kap az adatkezelés, vagyis az adatok jelentőségét a szervezeteken belül eredendően nagyra becsülik.

Az adatközpontok használatánál drasztikus eltérések mutatkoztak a kutatás két fázisa között eltelt bő féléves időszak alatt. Az első ciklus 60 százalékos arányához képest novemberben már csupán 44 százalékra csökkent azon válaszadók aránya, akik kizárólag saját adatközponttal rendelkeztek. Ezzel párhuzamosan 40-ről 52 százalékra nőtt azon szervezetek aránya, ahol legalább részben külső adatközponti kapacitást vesznek igénybe.

Az adatrobbanás sebességét mutatja, hogy míg 2011 elején még 17 százalék volt azon nagyvállalatok aránya, ahol nem tervezték az adatközponti kapacitás bővítését, addig ez a második kérdezéskor már csak 8 százalékot tett ki. Ugyanerre a kérdésre, de két éves időtávra előretekintve az év elején adott válaszok 27 százaléka volt igenlő, míg novemberre ez már 38 százalékra nőtt. Ezekből a trendekből vonták le a tanulmány készítői a következtetést, hogy rövid távon külső szolgáltatók bevonásával, hosszú távon viszont házon belüli adatközpont-bővítéssel fognak reagálni a nagyvállalatok a megváltozott körülményekre.

Zöldebb működés A tanulmány egy másik szeletét a fenntarthatósági kérdések adták, amelyre az első fázisban még elrettentően rossz válaszok érkeztek, de a fél év alatt bekövetkezett javulás azt vetíti előre, hogy idén már ez a téma is kellő hangsúlyt kaphat. A vállalatok vagy szabályozási megfontolások miatt szorgalmazzák a látványosan zöld működés kialakítását, vagy pedig az IT-felhasználásból eredő, egyre magasabb energiaszámláik miatt kényszerülnek rá a fogyasztásuk újragondolására. 

Tavaly év elején még a válaszadók harmada nyilatkozott úgy, hogy nincsenek formális tervek arra, hogy a cégénél az adatközpontok fenntarthatóságát javítsák. Novemberben ugyenez az arány már csak alig a válaszadók negyedét tette ki. Az adatközpontokért felelős vezetők egyre nagyobb számban kapnak olyan információkat, amelyek segíthetik a gazdaságosabb működés kialakítását. 16-ról közel 25 százalékra nőtt azok aránya, akikhez eljut az adatközpont energiafogyasztásához köthető energiaszámla, továbbá 10 százalékkal többen állították azt is, hogy közvetlen monitorozással ellenőrzik az áramfogyasztást.

A felmérés egyik legmeghökkentőbb adata vitathatatlanul az, hogy az adatközponti vezetők több mint egyharmadának még mindig nincs rálátása az energiafelhasználásra, sőt a megkérdezettek közel 10 százaléka szerint senki nem ellenőrzi az adatközpont energiafogyasztási számláit.

Van mit bepótolni A tanulmányban a vállalati működés és az informatikai teljesítmény optimalizálása terén a szervezetek által az intelligens adatközpont-kezelésében elért előrehaladást egy nullától tízig terjedő skálán értékelik, ahol a legkifinomultabb adatközponti stratégia 10 pontot érne.

Európa és a Közel-Kelet országainak vállalatai átlagosan 5,58 pontot értek el. Ezen belül a skandináv régió viszi a prímet 6,51 pontos eredményével, a második legjobb eredmény az elsőségről néhány tizeddel lemaradó Németország és Svájc alkotta párosé lett, míg a Benelux államok (5,76) teljesítménye egy harmadik helyre volt elég.

A marketingesek felkészületlenül várják az adatáradatot
Az Oracle céleszközt kínál a nagy adattömeg elemzésére

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.