Tegnap hivatalosan is bemutatkoztak a dél-koreai gyártó legfrissebb okostelefonjai. Az S21-es sorozat január végén lesz kapható, de már most előrendelhetők itthon is.

A korábbi híreknek és szivárogtatásoknak nagyjából mindenben igazuk volt, ami az új samsungos zászlóshajókat illeti - derült ki a tegnap tartott hivatalos bemutatón. A Galaxy S-család 21-es sorszámot kapó generációja három, méretben és árcédulában is egyre komolyabb tagból áll. A termékfrissítés kapcsán egetrengető technológiai újdonságokat nem nagyon lehet említeni, inkább minden kicsit jobb, erősebb, szebb, vagy éppen más lett. 

Galaxy S21 plusz egy kis plusz

A belépő szintet természetesen az S21 képviseli, amely a gyártó saját, dinamikus AMOLED 2X kijelzőjének 6,2 hüvelykes változatát kapta. Külsőre leginkább az tűnik fel, hogy a készülék hátoldalán elhelyezett szenzorok ezúttal a kerethez idomuló, markáns fémes "körítést" kaptak. A processzor feladatát (mindhárom telefonnál) a szintén saját fejlesztésű, öt nanométeres gyártástechnológiával készült, nyolcmagos Exynos 2100 látja el.

 

 

A jövőbeli tulajdonosoknak olyan sok gondot nem fog okozni, hogy milyen specifikációkkal kérjék a készüléket, mivel a variációs lehetőségek száma meglehetősen korlátozott. A RAM tekintetében például ilyen nincs, meg kell elégedni 8 gigabájtnyi LPDDR5 memóriával (ami persze az átlagos felhasználói igényeket bizonyosan kielégíti). Háttértár tekintetében már van némi döntési helyzet, ugyanis 128 és 256 gigabájtos változat is kérhető.

Az S21 és az S21+ között leginkább a méretekben van eltérés. Utóbbi 6,7 hüvelykes képátlóval büszkélkedhet, és ennek megfelelően némileg nehezebb. A nagyobb helynek köszönhetően az akkumulátor-teljesítményben is jelentkezik egy kis plusz a középső testvérnél, hiszen az alap változat 4000 mAh-s akksijához képest utóbbi 4800-at biztosít. 

Királyok királya

A zászlóshajóként funkcionáló Galaxy S-család idei uralkodója természetesen szinte minden tekintetben felülmúlja az olcsóbb rokonok képességeit, és gyakorlatilag külön ligában játszik. Az S21 Ultra 6,8-es képernyője ugyan csak egy hajszállal nagyobb az S21+ kijelzőjénél, ám a prémium készülék jóval szélesebb spektrumon képes "játszani" a frissítési rátával. A 11-től 120 Hz-ig terjedő intervallum lehetővé teszi, hogy a beépített szoftver a felhasználáshoz igazodva tudja módosítani a frissítési sebességet, ami jótékony hatással van az energiafelhasználásra.

A kisebb testvérekhez hasonlóan gyorstöltésre, vezeték nélküli töltésre és visszatöltésre is alkalmas S21 Ultra akkumulátora 5000 mAh-s. A Samsung ezzel kapcsolatban ugyanakkor nem közölt további adatokat, azaz nincs gyári becslés arra, hogy mindez üzemidőben hány órát jelent. Az S21 Ultra 12 és 16 GB-nyi RAM-mal kérhető, a háttértár pedig 128, 256 vsgy 512 gigabájtos lehet.

A legmarkánsabb különbségek a képrögzítés frontján érhetők tetten, ami már első ránézésre is nyilvánvaló, hiszen az Ultra hátoldalán már csak két sorba rakva fért el a sok szenzor. Ezek között találni egy 108 megapixeles széles széles látószögű lencsét, egy 12 MP-s ultraszéles, továbbá két 10 MP-s telefotó kamerát. Az előre néző oldalon pedig egy 40 megapixeles szenzor teljesít majd szolgálatot.

Érdemes megemlíteni még, hogy az S21 Ultra a cég portfóliójában az első Galaxy S modell, amely képes a szabadkézi rajzolást, jegyzetelést biztosító S Pen támogatására. Igaz, ez csak egy plusz lehetőség, a beviteli eszköz nem képezi szerves részét a telefonnak.

Extrák és borítékolt hiányosságok

Beigazolódott az a korábban már sejthető információ is, miszerint a Samsung követi az Apple példáját, és nem csomagol töltőt a mobiljai mellé. A hivatalosan a környezetvédelem miatt meghozott döntés valóban segíthet csökkenteni a feleslegesen legyártott elektronikai eszközök mennyiségét, ugyanakkor persze jótékony hatással van a gyártók költségeire is.

Az új készülékek forgalmazása január 29-től Magyarországon is elindul, de az érdeklődők már most is jelezhetik vételi szándékukat. Az előrendelők a két olcsóbb modell esetében Galaxy Buds Live vezeték nélküli füllhallgatót és Galaxy SmartTag követőcimkét kapnak ajándékba. Utóbbi egy rövid hatótávú nyomkövető eszköz, amelyet például kulcscsomóra, pénztárcába lehet tenni, megkönnyítve ezzel a feledékeny felhasználók életét. Az Ultrához a SmartTag mellé a mostani bejelentéssel együtt bemutatott új, az elődnél jobb képességekkel rendelkező Galaxy Buds Pro jár.

Ami pedig az árakat illeti, a sáv bruttó 330 ezer forinttól 550 ezerig terjed. Az alsó összeget természetesen a 128 GB-os Galaxy S21-ért kell kiadni, míg a plafont a 16 GB memóriával és 512 gigabájtnyi hátértárral rendelkező Ultra képviseli. A középen elhelyezkedő S21+ legolcsóbb változata 410 ezer forintba kerül.

Konzumer tech

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.