Bár első körben csak egyes részlegeket akartak eladni, az angol Imagination Technologies egészére is érkezett jó pár érdeklődő.

A chipfejlesztéssel foglalkozó brit céggel tavasszal közölte az Apple, hogy a bevétele felét hozó üzleti kapcsolatnak lőttek, a közeljövőben Cupertinóban saját lábra állnak, és onnantól nem fizetik tovább a jogdíjat. A hírre az Imagination Technologies (IT) részvényárfolyama teljesen megzuhant: a papírok értékének 70 százaléka pillanatok alatt elpárolgott. Így a szigetországi vállalatnak - a rögtön belengetett jogi csatározáson kívül - nem sok választása volt, mint értékesítéssel menekülni a slamasztikából. Úgy tűnik, ez utóbbi viszont nagyobb szabású lesz, mint eredetileg tervezték.

Nem aprózzák el

A menedzsment most csütörtök reggel hozta nyilvánosságra, hogy hivatalosan is kiteszik magukra az eladó feliratú táblát. A döntésre azt követően került sor, hogy korábban jelezték, a három üzletág közül akár kettőtől is hajlandóak lennének megválni. És bár néhány hete még csak arról volt szó, hogy a MIPS és Ensigma divíziók értékesítési folyamata jól halad, a mai hír már a teljes csoport eladásáról szól.

Ezt az tette lehetővé, hogy az IT-nél egy sor érdeklődő kopogtatott, de nem csak valamelyik üzletágat, hanem az egészet vinnék. A közlemény szerint a társaság már el is kezdte az előzetes tárgyalásokat a lehetséges vevőjelöltekkel. A hír kifejezetten jól hatott a részvényekre, hiszen azok a kereskedés kezdetekor több mint 25 fontot emelkedtek, ami nagyjából 20 százalékos drágulásnak felel meg. Igaz, a nap folyamán már kicsit hűltek a kedélyek, ráadásul január elejéhez képest még ezzel az ugrással együtt is több mint 40 százalékos a csökkenés.

Lábon lőtték őket

Hogy ilyen gyorsan változnak a dolgok a cégnél, azt a már említett áprilisi ügy robbantotta ki. A vállalat által birtokolt szabadalmakat az Apple a kezdetektől fogva, azaz az iPod-ok megjelenésétől használja, de ugyanúgy fizetik a jogdíjakat minden egyes eladott telefon és táblagép esetében is. Az Apple azonban tavasszal jelezte, másfél, maximum két éven belül beszünteti a kooperációt, és az angol technológiát saját megoldással pótolja.

Az IT bevételeinek nagyobb részét a félvezető-gyártáshoz kötődő szabadalmaztatott eljárásokból származó licencdíjak teszik ki. Tavaly a cég több mint 60 millió fontot könyvelhetett el az amerikai óriástól, ami teljes forgalmának nagyjából a felét adja. Idén ez amúgy várhatóan tovább nő, és eléri a 65 millió fontot.

Per is lehet belőle

Értelemszerűen az angolok nem akarják ilyen könnyen elengedni a fejőstehén lábát, ezért azonnal jelezték, hogy nem igazán hiszik azt, hogy az Apple képes olyan megoldással előállni, amelyik teljesen kikerülné a birtokukban lévő eljárásokat a grafikus lapkák tervezésénél, gyártásánál.

A hírek szerint áprilisban megkezdődtek a tárgyalások a felek között, amiből akár egy a mostani konstrukcióhoz képest eltérő megállapodás is születhet, de az sem elképzelhetetlen, hogy pereskedésbe torkollik az ügy.

Piaci hírek

A biztonsági vezetők többsége szerint képtelenek megvédeni szervezetüket

Egy frissen publikált átfogó felmérésben a megkérdezett informatikai biztonságért felelős vezetők kétharmada ismerte be, hogy rendszerük nincs felkészülve egy célzott kibertámadás kezelésére.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.