Az Egyesült Államokban meglehetősen szigorú feltételei vannak a drónok kereskedelmi célú felhasználásának. Ezért is nagy szó, hogy a szállítmányozási vállalat zöld utat kapott.

Múlt hét pénteken az Egyesült Államok illetékes hatósága megadta a UPS drónokkal foglalkozó részlegének a Part 135 Standard elnevezésű tanúsítványt, ami praktikusan azt jelenti, hogy komolyabb fokozatba kapcsolhat a cég ezen a területen. Az Amazon és más versenytársak beelőzése természetesen nagy fegyvertény a csomagszállító vállalatnak, ám attól még így is évekre vagyunk, hogy minden amerikai város felett drónok hordják ki a pakkokat.

Kicsit szabadabban, de továbbra is szigorú korlátok között

A Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration - FAA) fent nevezett tanúsítványával felszerelkezve a cég drónjainak már nem kell közvetlen szemkontaktusban maradni az irányítást végző pilótával, azaz a berepülhető terület lényegesen terebélyesebb lesz. Viszont a 2016-ban drákói szigorral megszövegezett szabályozási környezet továbbra sem teszi lehetővé az eszközök széles körű bevetését.

Van azért olyan térség, amit mostantól hatékonyabban lehet majd a kis repülő szerkezetekkel lefedni. Ilyenek a jól behatárolt területen lévő, zárt "közösségek", mint amilyenek az egyetemi kampuszok, vagy a nagy kórházkomplexumok. A UPS egyébként ilyen területeken már most is végez drónos szállításokat, a tanúsítvány elnyerését követően pedig rögtön bejelentették, hogy az egyik legfontosabb partnerüknél, egy egészségügyi létesítményeket üzemeltető észak-karolinai cégnél megduplázzák a drónreptetések számát.

A tervek szerint napi 20 út simán benne van így a drónokban, amivel elkezdhetik kitermelni az árukat. A kórházzal kötött megállapodás ugyanis már nem egy kirakatba rakott tesztprojekt, hanem valódi üzleti szolgáltatás. A légi járművekkel vér- és szövetmintákat szállítanak a központi labor és a kórház többi egysége között.

A további hasonló bevezetéseket mindenképpen megkönnyíti a most kapott, széles körű felhatalmazás, hiszen így nem kell egyesével különengedélyért folyamodni a helyi szabályozókhoz.

Nagy lépés egy hosszú úton

Az Egyesült Államok közlekedési minisztere nagy lépésnek nevezte a történteket azon az úton, amelyen végig kell haladni a drónok biztonságos integrálásához. A tanúsítvány egyébként azt is megengedi a UPS pilótáinak, hogy egyszerre akár több gépet is felügyeljenek. Ez azért fontos kitétel, mert a pilótánként egy drónra alkalmas minősítést már az Alphabet területen érdekelt leányvállalata, a Wing is megkapta korábban.

Mindettől függetlenül a miniszter nyilatkozatában igyekezett reális maradni, és a városokban szabadon repkedő drónokkal kapcsolatban azt mondta, hogy erre még éveket kell várni.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.