A kifejezetten kis- és közepes vállalakozásokra fókuszáló Digitális Versenyképességi Mutató elnevezésű kutatássorozattal a világjárvány miatt felerősödő digitalizációs folyamatokat kívánják nyomon követni.
Hirdetés
 

A digitalizációnak mindenképpen jót tett a világjárvány. Egyrészt a kényszerűségből elrendelt tömeges távmunka és az iskolák bezárása önmagában nagyott lendített a terület fejlődésén, de a koronavírus áttételes hatásai hosszabb távon is katalizálhatják a digitális transzformációt. Az informatikai szektor érdekvédelmi szervezete, az IVSZ például kifejezetten a digitalizáció köré képzeli felépíteni a gazdaság talpraállítását célzó stratégiát.

Digiméterrel számolnának

A vállalatok informatikai eszköztárának, digitális készségeinek alakulását igyekszik hosszú távon monitorozni egy most induló kutatássorozat, a Digitális Versenyképességi Mutató - rövid nevén Digiméter -, amely kifejezetten a hazai KKV-szektor fejlődését szeretné segíteni. A kezdeményezést életre hívó szereplők (eNET, Reacty Digital, SmartCommerce Consulting, Virgo) szerint fontos egy olyan objektív mutató megalkotása, amely tájékozódási pontként szolgálhat a megfelelő irányok megtalálásában és követésében, legyen szó egy-egy szektorról, vagy éppen egy adott vállalkozásról.

A többévesre tervezett kutatássorozat első szakasza május 18-án indul egy olyan kérdőívvel, amelyben a szakemberek azt mérik fel, hogy a KKV szektor egyes szereplői milyen eszközökkel és módszerekkel próbáltak és próbálnak reagálni a járvány miatt kialakult, eddig ismeretlen kihívásokat hozó helyzetre, illetve milyen sikerek és kudarcok érik őket. A digimeter.hu oldalon nyilvánosan elérhető kérdőívet bárki kitöltheti, de a szervezők mintegy hatvanezer céget közvetlenül is megkeresnek.

A kutatás lezárulta után a résztvevők megkapják a kutatási eredmények összefoglalóját, ami javaslatokat is tartalmaz a digitális versenyképesség javítására. Ugyanakkor a fontosabb eredményeket összefoglaló riportok szabadon letölthetőek lesznek a kezdeményezés weboldaláról, ahogyan azok a mérőszámok is, amelyek idősorosan mutatják majd be a hazai vállalkozások digitális versenyképességi indexét.

Piaci hírek

Egy szelfiről is megmondja az MI, hogy milyen a személyiségünk

Orosz egyetemi kutatók saját közlésük szerint jó erdményeket értek el egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer fejlesztésében, amely fotók alapján értékeli az alanyok személyiségjegyeit.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.