Egy éve jelentették be. Többek között a többfelhasználós Windows 10-hez és a Office 365-höz használható, és külön nem is kell érte fizetni.
Hirdetés
 

Hétfőn tette globálisan is elérhetővé a Microsoft a tavaly szeptemberben bejelentett Windows Virtual Desktop (WVD) szolgáltatását. Az eredeti tervek szerint az amerikai preview után csak fokozatosan vezették volna be világszerte. A gyorsítást valószínűleg a nagy érdeklődés indokolta. A WVD vezető mérnöke, Scott Manchester azt nyilatkozta a TechCrunch-nak, hogy mintegy 20 ezer vállalat jelentkezett be a preview kipróbálására.

Mindenhol ugyanazt a felhasználói élményt

A szolgáltatás a különböző asztali munkakörnyezeteket virtuális számítógépként futtatja az Azure-ban. Így a vállalati alkalmazottak lényegében bárhol ugyanabban a testre szabott asztali környezetben tudnak dolgozni, az operációs rendszer tekintetében éppúgy, mint a virtualizált vállalati alkalmazásokat nézve. Ehhez a kliensprogram a Windows mellett macOS-re, iOS-re, Androidra és HTML5-re is elkészült.

A WVD támogatja a multi-session Windows 10-et, sőt mint azt a TechCrunchnak Brad Anderson alelnök kifejtette, ezt a Windowst csakis a WVD-n keresztül lehet licencelni. A szolgáltatás támogatja az Office 365 ProPlus-t, valamint továbbfejlesztették a Microsoft Teams-támogatást is, amely a gyártó ígérete szerint jelentősen javít a videokonferencia-élményen.

Anderson azt is elmondta, hogy a WVD a Windows 7-hez továbbra is ragaszkodó vállalatoknak is jól jön. A verziót ugyanis hivatalosan csak 2020. január közepéig támogatja a Microsoft. Utána még három évig vehető igénybe a kiterjesztett támogatás egy borsos, ráadásul évről évre emelkedő díjért. A WVD-felhasználók viszont a kiterjesztett támogatás lejártáig, azaz 2023 januárjáig ingyenesen megkapják a frissítéseket.

Az alelnök úgy véli, nem ez lesz az elsődleges szempont, amiért egy szervezet használni kezdi a virtuális desktopot, de fontos része az ajánlatnak, hiszen a felhős átállásban lévő vállalatoknak minden pénz számít. A WVD-hez egyébként minden olyan Microsoft-ügyfél plusz licencköltség nélkül fér hozzá, amely rendelkezik Windows 10 Enterprise- vagy Microsoft 365-licenccel, de természetesen a WVD által használt Azure-erőforrásokért fizetni kell.

A biztonságos online tárhely is elrajtolt

A WVD-vel egy időben az eddig szintén csak preview-ban használható OneDrive Personal Vault is elérhetővé vált világszerte. A szolgáltatás csak külön, második faktoros azonosítással elérhető, védett könyvtárat biztosít a OneDrive tárhelyen. A második azonosításhoz lehet használni ujjlenyomatot, arcfelismerést, PIN kódot, vagy SMS-ben, emailben kapott kódot, illetve a Microsoft Authenticatort.

A védett könyvtárban bármilyen érzékeny információ tárolható. A könyvtár kezelését és biztonságát egy sor kényelmi funkció segíti. Például ha a felhasználó elfelejt kilépni, akkor egy megadott idő után automatikusan lezárul a könyvtár. A biztonságot javítja, hogy a védett könyvtárban tárolt tartalmakat véletlenül sem lehet megosztani, azokat előbb át kell másolni nem védett területre.

A Presonal Vault az OneDrive-hoz kötődik, azaz az ingyenes és a 100 gigabájtos konstrukcióhoz is lehet használni, ám ilyenkor csak három fájt tárolható benne egyszerre. Office 365-előfizetéssel azonban akár a teljes rendelkezésünkre álló tárhelyet is védettnek lehet minősíteni – persze akkor semmit sem lehet onnan megosztani.

Cloud & big data

Kínában úgy nő a mobil játékosok száma, mintha kötelező lenne mobilon játszani

Az ázsiai birodalomban évek óta elképesztő mértékben növekszik a piac, ehhez hasonló tempót a nyugati felhasználók csak a járvány miatti elzártságban produkálnak.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.