A tegnap elfogadott, több mint 16 billió forintnak megfelelő kompenzációs csomag rekordot jelent a maga nemében, ha nem hasal el valahol a bírósági összecsapások során.

A Tesla részvényesei ismét jóváhagyták Elon Musk felfoghatatlan összegű, ezúttal 45 milliárd dollár értékű fizetési csomagját, miután egy delaware-i bíróság az év elején érvénytelenítette az akkor javasolt 56 milliárdos kompenzációt. A korábbi ítélet ettől még érvényben marad, bár a befektetők azt is elfogadták, hogy a társaság központját Delaware államból Texasba helyezzék. A döntést mindenesetre heves jogi csatározások előzték meg, amelyeknek még távolról sincs végük, így a tőzsdén jegyzett amerikai cégek valaha volt legnagyobb vezérigazgatói kompenzációs csomagjának még mindig nem biztos a kifutása.

A részvényesek szavazását ezért egyelőre inkább a Musk vezetéséről szóló ítéletnek tekintik egy olyan időszakban, amikor a hírek a Tesla részvényárfolyamának és eladásainak visszaeséséről, a kereslet mérséklődéséről és a bevételek csökkenéséről szólnak. A cég munkaerejének legalább 10 százalékát bocsátotta el, és járműkínálata is átalakításra szorul, miközben Musk fogadásai a mesterséges intelligenciára és robotikára minimum bizonytalan kimenetelűek. Sőt néhány befektető már azzal is a bírósághoz fordult, hogy Musk tudatosan irányítana át szakembereket a Teslától saját rivális MI-cégéhez, az xAI-hoz.

Nem innen kell várni erkölcsi állásfoglalást

Az év elején Musk még azzal fenyegetőzött, hogy a Tesla MI-fejlesztéseit külön cégbe viszi, ha nem szerezheti meg a részvények legalább 25 százalékát. (Részesedése a mostani döntéssel 13 százalékról 20 százalékra növekedhet.) Maga a Tesla olyan figyelmeztetést is kiadott, hogy a csomag vissztartására válaszul Musk akár el is hagyhatja a vállalatot. Ez a befektetők jó részének gondolkodását is meghatározhatja: nem feltétlenül azt jutalmazták, hogy Musk mennyire felfuttatta a Teslát, hanem attól féltek, hogy a vezig székének megbillentésével többet buknának a tőzsdén, mint amennyibe ez a tranzakció kerül majd.

Az aktuálisan féltucatnyi vállalkozást irányító üzletember sorra szállítja a besült ígéreteket és a véleményes megnyilvánulásokat, de a kommentárok felhívják rá a figyelmet, hogy a Teslában a nagy intézményi befektetőkhöz képest szokatlanul magas a lakossági befektetők aránya. Így hiába javasolta sok nagyrészvényes és tanácsadó a javaslat elleni állásfoglalást, az utóbbiakat nem tudták meggyőzni. Ebben a tekintetben pedig nem volt szempont, ha éppen egy olyan magatartást honorálnak rekord díjazással, amelyhez hozzátartozik a lojális dolgozókon való átgázolás vagy a termékekkel kapcsolatos félretájékoztatás is.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.