Redmond a napokban szerződtette le az Inflection AI alapítóit és a cég fél csapatát, hogy csinálják meg a Microsoft konzumer MI részlegét. Most kiderült, hogy ez nem csak sima igazolás volt.

A Microsoft kedden jelentette be, hogy felállítja a Microsoft AI nevű részleget, és ahhoz leszerződteti az Inflection AI nevű mesterséges intelligencia startup kulcsembereit, köztük a két alapítót, a DeepMindtól 2019-ben eltávolított Mustafa Suleymant és Karén Simonyant, a vállalkozás vezető kutatóját.

A Reuters bennfentesektől úgy értesült, hogy itt közel sem egy szimpla csatársor-igazolást láthattunk. A Microsoft ugyanis mintegy 650 millió dollár készpénzt fizetett az Inflectionnek, amiért nemcsak a kulcsembereket (és a fejlesztőcsapatot) szerezte meg, hanem a jogot is, hogy a brit startup modelljeit felhasználja. Kifelé tehát úgy tűnik, hogy Redmond licencjogokért fizetett több mint félmilliárd dollárt.

A modelleket az Azure-ban teszik majd elérhetővé, állítja a hírügynökség informátora. Az Inflection pedig arra használja a pénzt, hogy kifizesse kockázati befektetőit, például a Greylockot és Dragoneert. A befektetők egyébként nem csinálnak rossz üzletet, hiszen a 2022-ben alapított startupon így mintegy másfélszeres pénzt keresnek.

A Reuters megkereste a Microsoftot, a vállalat azonban nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

Szoros volt a kapcsolat

Az Inflection AI a generatív MI szcéna egyik legmenőbb cége. Annak ellenére, hogy alig két éve alapították, az OpenAI potenciális versenytársaként emlegették. A Microsoft gyorsan le is csapott rá: az Nvidiával és más kisebb befektetőkkel közösen 1,3 milliárd dollárt fektetett a cégbe. A befektetési körrel a startup értéke 4 milliárd dollárra ugrott. Az Inflection alapmodelljei elkészültek, és van egy Pi nevű chatbotja is, amelynek naponta több mint 1 millió aktív felhasználója van.

Hogy mi lesz a cég sorsa önállóan, kérdéses. A Suleymant váltó új cégvezető annyit mondott, hogy a jövőben a modellek értékesítésére helyeznék a hangsúlyt. (Az Inflection indulása után gyorsan elfordult a konzumer piactól, és kifejezetten a szigorúbb adatvédelmi szabályokra kényszerített vállalati ügyfeleket akarja kiszolgálni.)

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint nagy az esélye, hogy piacfelügyeleti szervek alaposabban is megvizsgálják az ügyletet, már csak szokatlansága miatt is. Egyesek szerint a Microsoft lépése csökkenti a versenyt, hiszen a változások miatt az Inflection lényegében kiüresedik.

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.