2021 februárjától kizárólag felhős szolgáltatásként lehet használni az eszközeit.

Jövő év februárjától csak felhős szolgáltatásként érhetők el az Atlassian termékei. A népszerű nagyvállalati fejlesztőeszköz-gyártó akkortól csak termékei DataCenter és Cloud verzióját kínálja ügyfeleinek. A sajátos értékesítési modelljével feltűnt ausztrál vállalat eszközei elsősorban az agilis fejlesztést és projektmenedzsmentet segítik.

Magyarországon is rengeteg vállalat IT-részlegénél használják az Atlassian termékeit, a Jira feladatkezelőt, a Confluence belső tudástárat és a szoftverfejlesztés folyamatát támogató eszközöket, például a Bamboo-t vagy a Bitbucket, amiket eddig el lehetett érni on-premise változatban és felhős szolgáltatásként is. Az Atlassian, illetve hazai partnere, a Shiwaforce közleménye szerint azonban a felhős változatok mára fokozatosan kiszorították az on-premise kiadásokat, ezért február 2-ától utóbbiakat végleg kivezetik. Az intézkedés a Jira Software Servert, a Jira Core Servert, a Jira Service Desk Servert, a Confluence Servert, a Bitbucket Servert, a Crowd Servert, valamint a Bamboo Servert érintik. Az Atlassian Marketplace Server még kap egy kis haladékot, ám idővel az is megszűnik. Utána az ügyfelek a cég teljes kínálatát csak az AWS-ben érik el.

Minden drágul, ami nem felhő

Ha egy cég ragaszkodik az saját szerveren futó, on-premise változathoz, annak semmi akadálya: a szoftvereket ugyanis az Atlassian örökös felhasználási jogot biztosító licenceléssel értékesítette. Ilyen licencet azonban csak február 1-éig lehet venni. Azzal azonban a számolni kell, hogy szerverlicencekre a karbantartás és a felhasználói szám bővítése is drágul. 2024. február 2-a után pedig azokra kizárólag hibajavítást, valamint kritikus sérülékenységet javító frissítéseket adnak ki, azaz addig célszerű átállni a felhős változatra.

Azoknak a vállalatoknak, melyek nem tudják vagy nem akarják felhőbe vinni a fejlesztési folyamataikat, az ügyfél által menedzselhető Atlassian Data Center válozat használatát javasolják. Ez a jövőben is megkapja a frissítéseket, az új natív alkalmazásverziókat és a prioritásos ügyféltámogatást. Ennél a változatnál is emelkednek azonban a költségek a szoftvergyártó áremelése miatt.

A cég már régóta tervezte ezt a lépést. 2017-ben jelentette be, hogy szoftvereit adaptálja a felhőkorszak igényeihez. A globális világjárvány okozta változások pedig jó alkalmat teremtettek a váltáshoz. A folyamatosan frissített és egységes felhős megoldások ilyen helyzetekben jellemzően jól teljesítenek, mert gyorsítják és rugalmasabban skálázhatóvá teszik az IT működését. Ugyanakkor kevesebb kontroll marad a cég kezében, ráadásul az átállás sem egyszerű, mivel kihat a működési logikára és a belső folyamatokra is. Kovach Anton, az Atlassian termékek magyaroszági képviseletét ellátó ShiwaForce vezérigazgatója szerint ezt az Atlassian is érzékeli. Mint mondta, hosszabb távon nem vonhatók kétségbe a felhőszolgáltatások előnyei, de még több évig is eltarthat, hogy a tisztán felhős megoldások működőképesek legyenek a nagyvállalatoknál.

Hirdetés
Cloud & big data

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.