Legyen hosszú, bonyolult, változatos és rendszeresen változtassuk meg.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy jelszavak mennyire fontos szerepet játszanak digitális életünkben. A feltörhetetlen kódsor illúzióját nem érdemes kergetni, mert kellő idő és erőforrás birtokában szinte minden rendszer megtörhető.

Az átlagfelhasználók gyakran azért nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert úgy gondolják, hogy az ő adataik nem elég érdekesek a hackerek számára. Nos, ez egyáltalán nem így van, és az egyre szaporodó, netet elérő mobileszközök miatt mára rengeteg felületen adjuk meg jelszavainkat és válhatunk támadások célpontjaivá.

Változatos jelszavakkal előre

Időnként érdemes felülvizsgálni, hogy a különböző szolgáltatások eléréséhez milyen jelszavakat használunk, amihez most az Invitel cikk végén  található infografikája nyújt hasznos segítséget. Az oktatás olyan alapvetésekkel indul, mely szerint bátran keverjük a kódsorban szereplő karaktereket, lehetőség minél többféle szimbólumot vessünk be. Amennyiben lehetséges minimum nyolc karakterből álljon a kódsor, és egyrészt kerüljük a szokásos variációkat (123456, password, qwerty, stb.), másrészt hozunk létre egyedi, csak általunk felfejthető jelszavakat.

A legfontosabb és a valószínűleg a leginkább elhanyagolt területe a jelszavaknak, hogy ugyanazt használjuk az összes szolgáltatásnál, alkalmazásnál. Ezen a legnehezebb változtatni, de érdemes, mivel ha csak egy helyen sikerül valakinek hozzájutnia a jelszavunkhoz, akkor a többi felületet végig próbálgatva rengeteg adatot, pénzt veszíthetünk. Igyekezzünk tehát változtatni ezen, és ahol lehetséges, ott a kétlépcsős azonosítást bevezetni.

Biztonság

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.