Project Brainwave névre hallgat Redmond gyakorlatilag azonnal reagáló MI-je. A cél a gép-ember közötti interakciók felgyorsítása.

Azonnali mesterséges intelligencia (instant AI) projekten dolgozik a Microsoft, derült ki a vállalat bejelentéséből. Redmond szerint vannak olyan helyzetek, amikor azonnali válaszokra van szükség az MI-től, ezekben a szituációkban viszont napjaink megoldásai még nem annyira hatékonyak, mint amennyire lehetnének.

Project Brainwave

Voltaképp egy új hardveres gyorsítással rendelkező platform kialakításáról van szó, amivel magasabb tempón végezhetők el a mesterséges intelligenciát érintő tevékenységek, például a Microsoft digitális személyi asszisztensével, a Cortanával való beszélgetések. De nem csak kérdéseinkre kaphatunk a korábbinál gyorsabban választ, állítja a Microsoft, hanem a biztonsági eszközök riasztásai is hamarabb elérhetik az érintetteket, hozott egy másik példát fejlesztésének értelmére Redmond.

Hardveres téren egy 14 nanométeres gyártási eljárással készült Intel Stratix 10 programozható logikai eszköz (FPGA) biztosítja a "puha neurális hálózatot". Ennek révén egy közel 40 teraflop számítási teljesítménnyel bíró, 1 milliszekundumos késleltetésű gépi tanulási aggyal dolgozhatnak a szoftverfejlesztő vállalat mérnökei. A nagyteljesítményű FPGA-k közvetlenül az adatközponti hálózatra való csatlakozásával elérhető, hogy az FPGA a hálózat sebességével egyező tempóval dolgozza fel a beérkező kéréseket, vagyis a hálózat áteresztőképessége szabja meg a feldolgozás korlátait, nem a lapkák teljesítménye.

Érdekesség, hogy nem csak a Microsoft által fejlesztett Cognitive Toolkittel kompatibilis a rendszer, hanem - némi fejlesztést követően - gyakorlatilag bármilyen más megoldással is együtt tud működni. Gyártófüggetlenségének köszönhetően például a Google Tensorflow képességeire szavazók sincsenek kizárva használatából.
 


Az FPGA chipre alapuló rendszer egyébként jelentősen nagyobb, mint amit általában használni szoktak a neurális hálózatok esetében. Valós idejű MI-nek hívják maguk között, árulta el Doug Burger, mivel olyan rendszer kifejlesztése volt a cél, melynek a kérdés beküldését követően gyakorlatilag azonnal van válasza. A Microsoft Research-nél dolgozó mérnök szerint nem számít, hogy videofolyamról, beszélgetésről, behatolók kereséséről, anomáliák felfedéséről van szó, a felhasználó mindig gyors válaszra vágyik, és ezt az igényt akarja kielégíteni a Project Brainwave.

A kutatók tulajdonképpen még éppen csak elkezdték a projekt kibontását. A Microsoft Research tájékoztatása szerint további szoftveres finomhangolások és hardveres fejlesztések révén akár 90 teraflops, azaz a jelenlegi duplájánál is nagyobb teljesítmény lesz elérhető vele. Az azonban egyelőre nem ismert, mikor "vehetik kézbe" a felhasználók az azonnali mesterséges intelligenciát, ahogyan ennek költségéről sincsen információnk. Az viszont szinte biztosra vehető, hogy közvetlenül a vállalat Azure Cloud AI szolgáltatásai kapcsán fog debütálni, közvetetten pedig számos redmondi szolgáltatás, mint például a Bing felhasználói profitálni fognak belőle.

Nagy a mozgás a piacon

Igencsak forró témának számít az MI, nem pihennek a fejlesztéssel a Microsoft riválisai sem. Amint arról beszámoltunk, a hatékonyság tekintetében ért el áttörést a Google: saját tervezésű MI-processzorai harmincszor gyorsabbak napjaink processzorainál, ráadásul jóval kevesebbet fogyasztanak. Emellett közzétette Tensorflow Object Detection alkalmazásprogramozási interfészét is, ami a képeken szereplő objektumok azonosításában segíti a fejlesztőket.
 


A Qualcomm azzal igyekszik kitűnni a többiek közül, hogy mobil lapkáiba építi be az MI technológiát, mellyel a gépi tanulási folyamatokat tudja támogatni a felhasználó telefonján. Ez akkor jöhet jól, amikor a felhasználónak alapvetően fontos a gyors válaszidő, nincs lehetősége kivárni a Google szervereinek reagálását a hálózat túloldalán.

Hasonlóan nagy játékos a piacon az Nvidia. A cég grafikus megoldásaiból kinőtt MI-t támogató termékek rengeteg adatközpontban megtalálhatók. A GPU-tervezéstől az általánosabb célú felhasználásra szánt megoldásai felé elmozduló vállalat ezen lapkáit magas teljesítményük miatt előszeretettel alkalmazzák nagy számításigényű feladatokra.

És ott van az Intel Nervana csoportja is, mely szintén egyedi fejlesztésű csipeken dolgozik. Ezeket a lapkákat kifejezetten azért készíti az Andy Groove alapította vállalat, hogy elősegítse mesterséges intelligenciájának gyorsabb fejlődését.

Cloud & big data

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.