Kontinensünkön és a környező térségben sem a táblagépek éve volt a tavalyi. Az eladások majdnem 10 százalékkal estek az IDC adatai szerint.

Ugyan meglehetősen komor képet fest az amerikai piackutató legfrissebb jelentése a táblagépes szektor EMEA régión belüli alakulásáról, a globális folyamatok a szűkebb régióban is megfigyelhetők, azaz a gyártók teljesítménye között nagy eltérések látszanak.

Mindig van lejjebb

Nem nagyon akar feléledni a kereslet a tabletek iránt. A személyi számítógépek és telefonok közé bepréselt kategória virágkora az iPad 2010-es megjelenése utáni pár évre tehető. Ebben az időszakban sorra jöttek ki a gyártók saját modelljeikkel, az eladások meredeken emelkedtek, egyesek pedig már a PC-k halálát vizionálták. Bár utóbbiak sincsenek túl jó bőrben mostanság, de a táblagépek utóbbi néhány évben produkált mélyrepüléséhez képest valóságos gyorsvonatnak hat a számítógépek piaca.

Az IDC most előállt az EMEA régióra, azaz Európára, a Közel-Keletre és Afrikára vonatkozó friss tabletpiaci számaival, amiből kitűnik, hogy továbbra sem tud a szállítók többsége fogást találni a fogyasztói igényeken. A negyedik negyedévben alig több mint 14 millió készüléket sikerült értékesíteni, ami 9,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Hogy a dolog még rosszabb legyen, a folyó negyedévre is hasonló prognózist adnak az IDC szakértői.

 

Táblagépealadások alakulása az EMEA régióban (ezer darab) - Forrás: IDC 


Az általános rossz hangulat azonban sokat árnyalódik, ha az egyes piaci szereplőket nézzük. Az Apple például különös libikókában van. Az utóbbi években a jól fogyó telefonok szárnyán repült a cég, miközben az iPad-ekből egyre kevesebbet tudtak eladni. Ehhez képest most éppen a fordítottja történik: nem veszik elegen az iPhone-okat, ám a táblagépeikkel sikerült világszinten és az EMEA régióban is javítani. A szűk 3 százalékos utolsó negyedéves bővülés derék eredménynek hat a teljes piac állapotához képest.

Osztatlan lehet az öröme viszont a Samsungnak. A dél-koreai cég tabletjeit ugyanis vitték, mint a cukrot. A jó 23 százaléknyi éves fejlődés nem csupán fényévekkel jobb minden más riválisnál, de arra is elég volt, hogy megszerezzék az Apple-től a térségben a legnagyobb szállító pozícióját.

A többi nevesített gyártónál mind csökkentek az eladások a 2016-os adatokhoz képest. Ettől függetlenül a Huawei-nél van a legkevesebb gond, hiszen a 3,7 százalékos visszaesés legalább bőven a piaci átlag felett van. A Lenovo és az Amazon, vagy éppen a kisebb gyártók összessége már nem lehet ilyen vidám, hiszen náluk 20-40 százalékkal estek az eladások.

Lesz ez jobb is?

A rövid és közepes távú kilátások azért annyira nem rosszak a régióban. Az IDC szakértői szerint idén lényegesen lassulhat a visszaesés üteme. Ez pedig nem csak a gyenge bázisértékeknek köszönhető, hanem annak is, hogy megjön az üzleti szektor étvágya. A vállalati megrendelések az elkövetkező néhány évben átlagban majdnem 4 százalékkal bővülhetnek.

Ennek ellenére a tabletek feltámadásáról nem beszélhetünk, hiszen a teljes piac jó, ha csak negatív nulla szint körül változik közép távon. A piackutató előrejelzése alapján idén 44,2 millió készülék kelhet el, 2023-ban viszont már kevesebb, mint 42,5 millió. 

Így alakulhat a tabletes szektor az EMEA régióban operációs rendszerek szerint (ezer darab) - Forrás: IDC

Konzumer tech

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.