Az ENISA támogatásával megvalósuló rendezvényre a kontinens legjobb fiatal szakembereit várják.

Október 31-től négy napig Malaga lesz az Európai Unió kibervédelmi fővárosa, mivel a spanyol településen rendezik a European Cyber Security Challenge (ESCS) versenyt. A megmérettetést az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) támogatja. A kontinens internetes biztonságáért felelős szervezet Európa legfontosabb kibervédelmi versenyének titulálta az ESCS-t.

15 ország, 150 szakember

A szervező spanyol Nemzeti Kibervédelmi Intézet (INCIBE) összesen 150 versenyzőt vár, akik 15 különböző országból gyűlnek össze. A résztvevőknek többek között webes alkalmazások biztonsági réseivel kell megbirkózniuk, vissza kell fejteniük titkosított dokumentumokat, vagy éppen be kell jutniuk védett rendszerekbe, mielőtt ugyanezt megtehetnék a saját rendszerükkel a rosszban sántikáló kiberbűnözők.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett eseménnyel kapcsolatban az ENISA igazgatója elmondta, hogy ez nem csak az itt jelenlévő résztvevők számára fontos. Legalább ugyanilyen, ha nem nagyobb jelentőségű, hogy ezeket a tapasztalatokat a versenyzők magukkal tudják vinni hazájukba, ami egyaránt segítheti a nemzeti védelem fejlesztését és a nemzetközi együttműködést. Ebből a szempontból sajnálhatjuk, hogy a 15 résztvevő ország listáján Magyarországot nem találjuk ott. Szomszédaink közül egyébként egyedül Ausztria és Románia képviselteti magát.

A kiberverseny mellett egyébként jut idő és tér más programoknak is. Szakmai előadások és állásajánlatok várják a fiatal tehetségeket.

Erősít az EU

A ESCS mezőnye évről évre látványosan nő, de nem ez az egyetlen jele annak, hogy az elektronikus hadviselés, hackertámadások kockázatát egyre komolyabban veszik a kontinensen. Alig néhány héttel ezelőtt döntöttek Brüsszelben például arról, hogy az eredetileg csak ideiglenes mandátummal létrejött ENISA-t átalakítják és számos ponton megerősítik, hogy a szervezettre bízott szélesebb feladatköröket el tudja látni.

A felvázolt elképzelés alapján az ENISA-t leváltó Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség állandó megbízatást kap ahhoz, hogy segítse a tagállamokat a kibertámadások megelőzésében és az azokra való reagálásban. Javítani fogja az Unió felkészültségét azáltal, hogy évente megszervezi a páneurópai kiberbiztonsági gyakorlatokat, és információmegosztási és analitikai központok létrehozása útján biztosítja a fenyegetettséggel összefüggő információk és tudás eredményesebb megosztását. Hozzájárul a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló irányelv végrehajtásához, amelynek értelmében súlyos incidensek esetén bejelentést kell tennie a nemzeti hatóságok felé.

A kibervédelem fontosságának felismerését mutatja az is, hogy szeptember elején az uniós tagállamok védelmi miniszterei egy különleges gyakorlaton vettek részt. A politikusoknak egy szimulált internetes támadás ellen kellett egy szál tablettel felvenni a küzdelmet.

Biztonság

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.