Az internetes biztonság megerősítésére javaslatot nyújtott be tegnap az Európai Bizottság. A testület egyebek mellett egy uniós kiberbiztonsági ügynökség létrehozását és közös tanúsítási rendszer elfogadását indítványozta.
Hirdetés
 

Javaslat született a több mint tíz éve működő  Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) továbbfejlesztésére. A 2004-ben ideiglenesen létrehozott európai uniós hálózat- és információbiztonsági ügynökség eddigi költségvetését megdupláznák, szakértői gárdáját és feladatkörét is kiterjesztenék.

Túl sok a baj

Az erről szóló dokumentumot kedden fogadta el az Európai Bizottság (EB). Az internet biztonságának megerősítésére a szervezet szerint azért van szükség, mert például tavaly naponta több mint négyezer zsarolóvírusos támadás történt, az uniós vállalkozások 80 százaléka pedig már legalább egyszer szembesült kiberbiztonsági eseménnyel, ráadásul egyre gyakrabban alkalmaznak állami szereplők számítógépes eszközöket geopolitikai céljaik elérésére. (Az MTI tudósítása ugyan nem tér ki rá, de ez utóbbi mögött egyértelműen az orosz aktivitás feletti aggodalom rajzolódik ki.)

A felvázolt elképzelés alapján az ENISA-t leváltó Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség állandó megbízatást kap ahhoz, hogy segítse a tagállamokat a kibertámadások megelőzésében és az azokra való reagálásban. Javítani fogja az Unió felkészültségét azáltal, hogy évente megszervezi a páneurópai kiberbiztonsági gyakorlatokat, és információmegosztási és analitikai központok létrehozása útján biztosítja a fenyegetettséggel összefüggő információk és tudás eredményesebb megosztását. Hozzájárul a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló irányelv végrehajtásához, amelynek értelmében súlyos incidensek esetén bejelentést kell tennie a nemzeti hatóságok felé.

Őrködünk és tanúsítunk

A felpumpált kibervédelmi szervezet feladata lenne a "termékek és szolgáltatások számítástechnikai szempontból való biztonságosságának garantálása érdekében előterjesztett uniós tanúsítási keretrendszer kialakítása és végrehajtása" is. Az elképzelés szerint az uniós élelmiszerbiztonsági jelölésekhez hasonlatosan készülnének európai kiberbiztonsági tanúsítványok, amelyek garantálják a különböző internetre csatlakozó eszközök milliárdjainak megbízhatóságát. Ezeket a kiberbiztonsági tanúsítványokat minden tagállamban elismerik majd, ami csökkenti a vállalkozásokra háruló adminisztratív terheket és költségeket.

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős uniós biztos tegnap arról beszélt, hogy egyetlen ország sem képes egyedül felvenni a harcot a kiberbiztonsági kihívásokkal. Reményét fejezte ki, hogy a fenti kezdeményezések megerősítik az együttműködést, ami szükséges ahhoz, hogy az uniós országok képesek legyenek közös fellépéssel megválaszolni e kihívásokat.

A kedden formába öntött tervezet azonban még nem végleges. A bizottság javaslatait az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell még hagynia.

Már rég nem játék

A kibervédelem fontosságának felismerését mutatja az is, hogy alig néhány nappal ezelőtt az uniós tagállamok védelmi miniszterei egy különleges gyakorlaton vettek részt. A politikusoknak egy szimulált internetes támadás ellen kellett egy szál tablettel felvenni a küzdelmet.

Biztonság

Itt a legolcsóbb hazai havidíjas mobilnet

Tegnap írta alá a Vodafone a Digitális Jólét Alapcsomag program védjegyhasználati szerződését, aminek alapján az eddigi legolcsóbb havidíjas ajánlatot teszi azoknak, akik eddig anyagi okok miatt nem fizettek elő a világhálóra.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.